Ľudia získajú ďalší rok na vrátenie akcií

Štyristotisíc ľudí musí v tomto roku zaplatiť dvanásť eur Centrálnemu depozitáru cenných papierov za vedenie účtu často bezcenných akcií získaných ešte počas kupónovej privatizácie.

26.11.2013 14:29
FNM, Fond národného majetku, akcie
Ilustračné foto.
debata

Poplatkom za vedenie akcií sa dá vyhnúť len bezplatným prevodom na štát. Pôvodne mohli ľudia zadarmo prevádzať akcie z kupónovej privatizácie len do konca roka 2013. Tento termín sa predĺži o rok. Zároveň ak sa ľudia rozhodnú svoje akcie previesť na štát, tak Fond národného majetku za nich vyrovná poplatok za vedenie účtu, nielen za aktuálny, ale aj dva predchádzajúce ro­ky.

„Vyše štyristotisíc občanov stále nemá vyriešené svoje účty z kupónovej privatizácie. Na ústavnom právnom výbore sme tak prijali návrh predlžujúci lehotu bezodplatného prevodu akcií na Fond národného majetku do konca budúceho roku,“ povedal Anton Martvoň, poslanec za vládny Smer.

„Mne na tom celom vadí to, že Centrálny depozitár cenných papierov pýta odo mňa peniaze za vedenie účtu, pritom ja som ho nežiadal o poskytovanie služieb ani so mnou nemá uzatvorenú nijakú dohodu o poskytovaní služieb,“ povedal penzista Jaroslav Korbíni z Bratislavy. Ten tak neplánuje zadarmo previesť na štát svoje akcie získané v kupónovej privatizácií. „Som zvedavý, ako budú na súde preukazovať svoj nárok na vyplatenie peňazí za vedenie účtu a žiadne akcie na štát dovtedy neprevediem,“ dodal Krobíni. Zmluvný vzťah mal vzniknúť ešte v čase, keď stredisko cenných papierov SR vytvorilo majiteľom akciové účty. Centrálny depozitár cenných papierov trvá na tom, že má právo pýtať od ľudí 12 eur ročne za vedenie účtu s akciami z kupónovej privatizácie a rovnaký názor má aj ministerstvo financií.

„Podľa zákona činnosti uvedené v povolení na vznik a činnosť centrálneho depozitára vykonáva centrálny depozitár za odplatu s výnimkou niektorých informačných služieb pre oprávnené orgány,“ uviedla hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová. Neplatenie poplatkov za akcie z kupónovej privatizácie tak ľuďom môže v budúcnosti spôsobiť zbytočné starosti.

Ďalším problémom je, že ľudia na štát prevádzajú aj veľmi hodnotné cenné papier. Napríklad Fond národného majetku informoval, že v minulosti získal bezplatne od ľudí akcie Tatra banky, ktoré sa dnes na burze obchodujú v hodnote 16-tisíc eur za akciu. „Majiteľom cenných papierov vieme na každej pobočke zistiť, či je daný cenný papier obchodovateľný na burze, a ak áno, aj to, aká je jeho posledná cena, respektíve či je aktuálne po ňom dopyt. Tieto informácie poskytujeme zadarmo,“ informovala hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová. Najjednoduchšou možnosťou, ako neprerobiť na darovaní akcií štátu, je navštíviť pobočku niektorej banky, keďže aj ostatné finančné domy zisťujú hodnotu kupónových knižiek väčšinou zadarmo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Fond národného majetku #bezcenné akcie