Študenti budú môcť zarobiť viac

Pre študentov, ktorí pracujú na dohodu, sa v budúcom roku posunie hranica, po ktorú nemusia vôbec platiť zo svojho zárobku odvody.

09.12.2013 06:30
brigáda, brigádnik, obchod, predavač Foto:
Ilustračné foto.
debata

V tomto roku je pre študentov do 18 rokov oslobodený od odvodov príjem z dohody do výšky 66 eur. Starší študenti môžu zarobiť až 155 eur. Od januára sa maximálna suma zárobku posunie na 68, respektíve na 159 eur u starších študentov.

Od platenia odvodov je vždy oslobodená len jedna dohoda. To znamená, že ak študent pracuje pre viacerých zamestnávateľov, musí si vybrať len jednu dohodu, z ktorej nebude platiť odvody. Z takejto dohody mu nielenže zamestnávateľ nestrháva žiadne odvody, ale ani sám za neho nemusí platiť odvody.

Napríklad ak sa študent zamestná na dohodu za 150 eur a nemá iný príjem, zamestnávateľ mu môže uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane a vyplatí mu v čistom celých 150 eur. Sám za neho zaplatí len odvod na úrazové a garančné poistenie vo výške 1,57 eura. Tento študent ho tak bude celkovo stáť 151,57 eura.

V prípade, že by firma na dohodu zamestnala niekoho iného, kto napríklad pracuje aj na riadnu pracovnú zmluvu, pri 150-eurovej hrubej mzde by mu musela strhnúť odvody 20,10 eura a daň 24,68 eura. V čistom by mu tak vyplácala 105,22 eura. Firma by však za neho musela na odvodoch zaplatiť ďalších 52,80 eura. Tento dohodár by ju tak stál 202,80 eura. Pre firmu je tak výhodnejšie zamestnať študenta.

Ak príjem študenta prekročí hranicu pre platenie odvodov, zamestnávateľ mu strhne poistné len zo zvyšnej sumy. Napríklad ak by vysokoškolák v tomto roku zarobil 200 eur, odvody sa mu vypočítajú zo sumy 45 eur. V budúcom roku len zo sumy 41 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #odvody #práca na dohodu