Zdravotne postihnutí si musia vymeniť preukaz do konca roka

Invalidní dôchodcovia, ktorí vlastnia aj preukaz občana s ťažkým zdravotným postihnutím alebo preukaz občana s ťažkým zdravotným postihnutím s potrebou sprievodcu, ktoré boli vydané podľa zákona platného do konca roka 2008, platia len do 31. decembra 2013 aj v prípade, že je na preukaze uvedená doba platnosti „bez časového obmedzenia“.

20.12.2013 06:30
zdravotne, postihnutý, postihnutí, slepec,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Starší preukaz občana s ŤZP poznáte podľa formy jeho vyhotovenia. Preukazy, ktoré je potrebné vymeniť, sú v papierovej podobe.

Nové preukazy vydávané od roku 2009 sú zaliate do plastovej fólie a majú nové bezpečnostné prvky – vodotlač a hologram, ktoré majú predchádzať ich zneužívaniu a prispievajú k vyššej ochrane dokladov.

Nevidiaci a prakticky nevidiaci držitelia preukazu občana s ŤZP s červeným pásom si môžu dať vyznačiť na zadnej strane preukazu druh zdravotného postihnutia „nevidiaci – blind“.

Aj keď výmena preukazu nie je povinná, je potrebné tak do konca roku 2013 urobiť, pretože staré preukazy vtedy stratia svoju platnosť a tým ich držiteľ stratí nárok na výhody plynúce z držania takéhoto preukazu, najmä na možnosť uplatnenia zľavy pri cestovaní verejnou hromadnou dopravou.

Výmena preukazov prebieha na oddeleniach posudkových činností úradov práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste trvalého pobytu držiteľa na počkanie a bezplatne. K výmene je potrebné predložiť preukaz ŤZP alebo preukaz ŤZP/S, identifikačný preukaz a fotografiu veľkosti 3 × 4 cm.

Zdroj: Národná rada občanov so zdravotným postihnutím

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ťažko zdravotne postihnutí