Ľudí v núdzi čaká viacero zmien

Dávku v hmotnej núdzi čaká po niekoľkých rokoch valorizácia, ale aj ďalšie zmeny. Pomoc by mala byť adresná a zásluhová.

25.12.2013 06:30
Rodičia, dieťa, rodičovské dávky Foto:
Ilustračné foto.
debata (15)

„Výška dávky bude závislá od aktivity plnoletého práceschopného člena domácnosti, a to účasťou na menších obecných službách, dobrovoľníckej činnosti alebo na prácach na predchádzanie mimoriadnej situácie, počas vyhlásenia mimoriadnej situácie a na odstraňovaní jej následkov,“ povedal štátny tajomník rezortu práce Jozef Burian.

Ochranný príspevok bude možné poskytnúť na troch úrovniach. Na prvej úrovni bude patriť, ak si členovia domácnosti nebudú môcť z objektívnych dôvodov zabezpečiť alebo zvýšiť príjem vlastnou prácou, napr. ak osoba dosiahla vek potrebný na starobný dôchodok, celodenne a riadne sa stará o osobu s ťažkým zdravotným postihnutím alebo je osamelým rodičom, ktorý sa celodenne stará o dieťa do 31 týždňov. Na druhej úrovni bude patriť členom domácnosti pri „péenke“. V prípade, že pôjde o tehotnú ženu od štvrtého mesiaca tehotenstva alebo o rodiča, ktorý sa osobne, celodenne a riadne stará o dieťa do jedného roku veku, ochranný príspevok sa navrhuje na tretej úrovni.

Sprísňujú a spresňujú podmienky pre vznik nároku na aktivačný príspevok a stanovuje sa rozsah ich výkonu najmenej na 64 hodín mesačne a maximálne 80 hodín mesačne. Cieľom je možnosť úradu práce kontrolovať účelnosť poskytovanej pomoci v núdzi. Aktivačný príspevok bude patriť aj človeku v núdzi, ktorý bude evidovaný ako uchádzač o zamestnanie a bude si zvyšovať kvalifikáciu externým štúdiom na strednej, vysokej škole, ak sa bude zúčastňovať na vzdelávaní a príprave pre trh práce, projektov zabezpečovaných prostredníctvom zákona o službách zamestnanosti.

Zavádza sa samostatný príspevok na nezaopatrené dieťa, ktoré si plní povinnú školskú dochádzku. Tiež sa zavádza osobitný príspevok, ktorý bude patriť plnoletej osobe, ktorá bola dlhodobo nezamestnaná, pred nástupom do práce poberala pomoc v hmotnej núdzi a začala pracovať. Nárok naň vznikne len vtedy, ak takýto človek bude zarábať minimálnu mzdu, maximálne jej trojnásobok, a domácnosti, ktorej je členom, sa prestane poskytovať pomoc v núdzi. Príspevok sa bude poskytovať 6 mesiacov.

Príspevok na bývanie budú môcť po novom získať aj ľudia, ktorí žijú v zariadeniach sociálnych služieb alebo sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, ktorých cieľom je zabezpečenie ubytovania.

Človek, ktorého príjem síce nedosahuje sumy životného minima, však nebude považovaný za osobu v núdzi, ak si svojím majetkom môže príjem zvýšiť. Za majetok sa nepovažuje auto, ktoré využíva niektorý člen domácnosti na individuálnu prepravu, na ktorú je na základe posudku príslušného orgánu odkázaný z dôvodu ťažkého zdravotného postihnutia, a jedno auto, ktorého hodnota nie je vyššia ako 35-násobok sumy životného minima.

Aké budú po novom sumy dávky v núdzi

Dávka v hmotnej núdzi

  • 61,60 eura mesačne, ak ide o jednotlivca,
  • 117,20 eura mesačne, ak ide o jednotlivca s dieťaťom alebo najviac so štyrmi deťmi,
  • 107,10 eura mesačne, ak ide o dvojicu bez detí,
  • 160,40 eura mesačne, ak ide o dvojicu s dieťaťom alebo najviac so štyrmi deťmi,
  • 171,20 eura mesačne, ak ide o jednotlivca s viac ako štyrmi deťmi,
  • 216,10 eura mesačne, ak ide o dvojicu s viac ako štyrmi deťmi.

Dávka sa znižuje o sumu 61,60 eura za každého plnoletého člena domácnosti, ktorý nie je v právnom vzťahu, ktorý zakladá nárok na príjem zo závislej činnosti a nezúčastní sa na dobrovoľníckej činnosti v rozsahu najmenej 32 hodín mesačne

Ochranný príspevok

  • je určený na zabezpečenie osobných výdavkov člena domácnosti, ktorý nemá možnosť zabezpečiť si príjem alebo zvýšiť si príjem vlastnou prácou.
  • suma: 63,07 eura mesačne

Aktivačný príspevok

  • je určený na podporu získania, udržania, prehĺbenia alebo zvýšenia vedomostí, odborných zručností, praktických skúseností, pracovných návykov na účely zvýšenia pracovného uplatnenia na trhu práce.
  • suma: 63,07 eura mesačne

Príspevok na nezaopatrené dieťa

  • je určený na podporu výchovy, vzdelávania a všestranného rozvoja dieťaťa v domácnosti, ktoré riadne plní povinnú školskú dochádzku
  • suma: 17,20 eura mesačne

Príspevok na bývanie

  • je určený na čiastočnú úhradu nákladov spojených s bývaním
  • suma: 55,80 eura mesačne, ak ide o domácnosť s jedným členom domácnosti, 89,20 eura mesačne, ak ide o domácnosť s viacerými členmi domácnosti, alebo ak ide o nájom bytu viacerými nájomcami

Osobitný príspevok

  • vo výške 63,07 eura mesačne patrí najviac šesť po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov osobe, ktorej vznikol pracovný pomer alebo obdobný pracovný vzťah a jeho dohodnutý príjem je najmenej vo výške mesačnej minimálnej mzdy, najviac vo výške trojnásobku mesačnej minimálnej mzdy, ktorá bola pred vznikom pracovného pomeru alebo obdobného pracovného vzťahu dlhodobo nezamestnaný občan a ktorá je členom domácnosti, ktorej sa prestane poskytovať pomoc v hmotnej núdzi

Jednorazová dávka

  • je určená na čiastočnú úhradu mimoriadnych výdavkov členov domácnosti, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi. Je určená najmä na zabezpečenie nevyhnutného ošatenia, bielizne, obuvi, nevyhnutného vybavenia domácnosti, a to postele, stola, stoličky, chladničky, sporáku, variča, vykurovacieho telesa, paliva, práčky, periny, posteľnej bielizne, kuchynského riadu, mimoriadnych liečebných nákladov alebo školských potrieb
  • možno ju priznať jednorazovo do výšky preukázaných skutočných výdavkov, najviac do výšky trojnásobku sumy životného minima pre jednu plnoletú osobu

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #hmotná núdza #dávka v hmotnej núdzi