Dohodárom sa vyrátajú dávky z minuloročného zárobku

Ľudia pracujúci na dohodu už od začiatku minulého roku musia platiť odvody ako riadni zamestnanci. Vďaka tomu majú nárok aj na rovnaké dávky, ako by boli zamestnaní na pracovnú zmluvu.

03.01.2014 06:30
pracujúci, dôchodca, dôchodok, práca,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Každý môže získať dávky vždy len z toho poistenia, na ktoré si platí odvody. V prípade dohodárov sú od platenia odvodov na niektoré poistenie oslobodení dôchodcovia a študenti. Všetkým ostatným by mali zamestnávatelia strhávať zo mzdy odvody na dôchodkové poistenie, nemocenské poistenie, poistenie v nezamestnanosti i zdravotné poistenie v rovnakej výške, ako by boli zamestnaní na zmluvu.

V prípade nemocenských dávok väčšinou rozhoduje o ich výške plat, ktorý daný človek poberal v predchádzajúcom roku. To znamená, že o výške dávok pre dohodárov v tomto roku rozhodne príjem, ktorý poberali v minulom roku. Ak napríklad niekto vlani pracoval na dohodu za 200 eur mesačne, bude mať vďaka plateniu odvodov v tomto roku nárok na nemocenskú dávku vo výške 104 eur za mesiac. V prípade, že si prácou na dohodu privyrába popri hlavnom pracovnom pomere, o túto sumu sa jeho nemocenská dávka zvýši. Ak napríklad niekto zarábal 700 eur a ďalších 200 eur si privyrobil prácou na dohodu, mal by celkovo dostať za 30 dní práceneschopnosti nemocenskú dávku vo výške 468 eur. Ak by nepracoval na dohodu, dostal by len 364 eur.

Na získanie nemocenskej dávky v prípade zamestnancov alebo dohodárov postačí, že je daný človek nemocensky poistený, alebo je v ochrannej lehote sedem dní po zániku poistenia. Na získanie materskej dávky je však potrebné splniť aj minimálnu dĺžku poistenia 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom. Do tejto doby sa započítava aj nemocenské poistenie, ktoré budúca matka získa pri práci na dohodu.

Rovnako v prípade dávky v nezamestnanosti je potrebné splniť minimálnu dĺžku poistenia. Podporu môže dostať len ten človek, ktorý bol v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie aspoň dva roky poistený.

Odvody, ktoré zamestnávateľ strháva dohodárom z platu, sa odrazia aj na výške budúceho dôchodku. „V dôchodkovom poistení platí zásada, že čím sú vyššie odvody na dôchodkové poistenie, tým bude vyššia suma budúceho dôchodku,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. To znamená, že čím vyšší príjem má človek, tým vyššiu dostane v budúcnosti penziu. Do príjmu sa pritom od tohto roku započítava aj príjem z dohody. Ak niekto pracoval na dohodu aj v predchádzajúcich rokoch, kedy sa z tohto príjmu odvody ešte neplatili, tieto zárobky sa mu pri výpočte dôchodku nezapočítajú.

Viac peňazí dostanú v tomto roku aj dôchodcovia, ktorí pracujú na dohodu. Len čo prestanú pracovať, môžu požiadať o zvýšenie penzie. V tomto roku sa pri výpočte zvýšenia dôchodku už bude pracovať s novou aktuálnou dôchodkovou hodnotou vo výške 10,2524 eura. Ak získajú rovnaký osobný mzdový bod ako vlani, vďaka tomu, že sa bude násobiť vyššou aktuálnou dôchodkovou hodnotou, ich dôchodok by mal vzrásť mierne viac ako minulý rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dávky #dávka v nezamestnanosti #materské #práca na dohodu #nemocenská dávka