Mám nárok na nemocenské dávky, ak skončím v zamestnaní?

Som zamestnaný dôchodca, mám zmluvu na dobu neurčitú a poberám aj dôchodok. Môj zamestnávateľ chce, aby som požiadal o ukončenie pracovného pomeru dohodou a o vyplatenie odchodného. A na budúci rok ma zamestná na dohodu. Vraj ak by mi dal výpoveď zamestnávateľ, nemohol by ma zamestnať na tú istú pozíciu, pretože by sa rušilo pracovné miesto. Chcem sa spýtať, ak sa ukončí pracovný pomer dohodou a požiadam o odchodné, či budem mať nárok na nemocenské dávky a či budem v ochrannej lehote sedem dní. Albert Matis

05.01.2014 06:30
dôchodok, dôchodca, dokumenty, doklady,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Píšete, že končíte dohodou, lebo by vás nemohol zamestnať na tú istú pozíciu, lebo by sa rušilo pracovné miesto a nemohol by vás znovu prijať na dohodu.

Ideálne by bolo, keby ste v dohode uviedli ako dôvod vašu nadbytočnosť z dôvodu rozhodnutia zamestnávateľa o zrušení vášho pracovného miesta, pretože vtedy neplatí zákaz obnovenia tohto miesta, a vtedy máte nárok na vyššie odstupné o jeden priemerný mesačný plat ako pri výpovedi z tohto dôvodu. Ak by vám zamestnávateľ dal výpoveď z dôvodu zrušenia pracovného miesta k 31. 10. 2013, k 1. 1. 2014 by pracovné miesto mohol znovu utvoriť, ale mali by ste o jeden mesačný plat odstupného menej, ako keď by ste sa dohodli o skončení pracovného pomeru z dôvodu nadbytočnosti pre zrušenie pracovného miesta.

Ak ale v dohode nebude tento dôvod uvedený, nemáte nárok na odstupné, resp. ťažko budete dokazovať, že dôvodom výpovede bolo zrušenie pracovného miesta.

Vy sa však pýtate na to, či máte nárok na ochrannú dobu sedem dní a či budete mať nárok na nemocenské dávky.

Podľa § 34 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení zamestnancovi vzniká nárok na nemocenské od prvého dňa dočasnej pracovnej neschopnosti, ak dočasná pracovná neschopnosť vznikla v ochrannej lehote. Podľa § 32 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení je ochranná lehota sedem dní po zániku nemocenského poistenia. Spôsob skončenia pracovného pomeru nemá vplyv na plynutie ochrannej lehoty a nemá vplyv na vznik nároku na nemocenské. Ani požiadanie o odchodné nemá na ne vplyv. Na ostatné dávky nemocenského poistenia nárok nemáte. Máte nárok aj na ošetrovné, ak vznik jeho potreby je v rámci ochrannej lehoty.

Odpovedal Branislav Fridrich z advokátskej kancelárie Fridrich Paľko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanec #výpoveď #nemocenská dávka #otázky čitateľov