Chcete predať podielnické listy? Oslovte družstvo, ktoré ich vydalo

Družstevníctvo na Slovensku prešlo začiatkom deväťdesiatych rokov minulého storočia takzvaným transformačným procesom v rámci prechodu na trhové hospodárstvo.

09.01.2014 06:30
dôchodok, penzia, dôchodca, dôchodci Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na jeho základe vydali družstvá majetkovo oprávneným osobám potvrdenia o výške majetkových podielov – podielnické listy. Družstevné podielnické listy (DPL) v súčasnosti vlastní asi tretina obyvateľov Slovenska. Družstvá ich vydali viac ako desať a pol milióna. Niektorí podielnici však o svoj majetok prišli, keďže ich družstvá zanikli. Niektoré družstvá sa zase rozdelili na viacero družstiev a iné zmenili právnu formu a stali sa z nich obchodné spoločnosti.

Mnohí vlastníci často nevedia, ako s DPL naložiť, či si ich ponechať, alebo predať a akým spôsobom možno za ne získať nejaké peniaze. Podľa predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa spoločnosti Agrárna finančná Ivana Hegera z prieskumu vyplýva, že napriek tomu, že DPL v hodnote 349 975 395 eur vlastnilo vyše 1,5 milióna ľudí, iba malé percento z nich vie, čo presne umožňujú. Podľa Hegera držať DPL je jedným z najnevýhodnejších finančných rozhodnutí, pretože tie postupne zanikajú.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Prečo sa menia družstevné podielnické listy zo zaknihovaných na listinné.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Vlastník DPL má niekoľko možností, ako s týmto majetkom naložiť. „Jeho vlastník môže zostať podielnikom, podať na príslušné družstvo žiadosť o prijatie za člena družstva, prípadne listy premeniť na členský vklad do družstva. Využiť môže aj možnosť previesť ich na Fond národného majetku a zákon mu povoľuje ich predaj,“ hovorí Ján Cvik z poľnohospodár­skeho družstva na juhu Slovenska.

Mnohí vlastníci sa však rozhodujú pre predaj, lebo aj keď je jedným z práv podielnika podieľať sa na zisku, tak družstiev, ktoré im ho naozaj vyplácajú, je minimum. Mnohé majú problém vôbec zisk vytvoriť a ekonomická situácia v nich nie je veľmi priaznivá.

Vlastníci, ktorí chcú podielnické listy predať, by sa mali v prvom rade obrátiť na družstvo, ktoré ich vydalo, a zistiť, či ich nevykupuje. Viaceré družstvá už majú za sebou proces premeny DPL zo zaknihovaných na listinné alebo sa naň minimálne chystajú. Ak už družstvo tak urobilo, nie je dôvod prevádzať DPL na Fond národného majetku. Vlastník ušetrí na poplatkoch za prevod listov na Fond národného majetku, ako aj za poplatok za vedenie účtu k podielnickým listom. Výhodu z takéhoto predaja majú aj samotné družstvá, lebo podielnické listy zostávajú im.

V každom prípade je pri predaji vhodné poradiť sa s odborníkmi, ktorí zabezpečia proces po odbornej stránke a garantujú aj dodržanie zákona. "Družstevné podielnické listy sa predávajú na základe kúpnej zmluvy, ktorá musí obsahovať náležitosti určené zákonmi. Postupuje sa podľa Obchodného zákonníka a zákona o cenných papieroch a do úvahy sa najmä berie, či ide o predaj zaknihovaných, alebo listinných podielnických listov. Predaj listinných je menej náročný,“ hovorí Cvik.

Čo sa týka hodnoty týchto cenných papierov, tak DPL sú cennými papiermi, pri ktorých žiadna banka, obchodník s cennými papiermi alebo štát nemôžu určiť, aká je ich cena. Urobiť tak môže len to družstvo, ktoré DPL vydalo. Jeho trhová cena sa tvorí na základe dopytu a ponuky. Pri DPL si teda treba dať pozor a rozlišovať menovitú a trhovú hodnotu. Menovitá hodnota je 33,19 eura, trhová sa pohybuje zvyčajne od 5 do 30 percent menovitej hodnoty, čo predstavuje približne 1,70 až 5 eur za list, cena sa však v konkrétnych prípadoch môže líšiť a presiahnuť aj 100 percent menovitej hodnoty v závislosti od dopytu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #družstvo #družstevné podielnické listy