Rodiny s deťmi, pracujúci aj penzisti dostanú viac peňazí

Dávky, ktoré vypláca štát zo svojho rozpočtu, ale aj tie, na ktoré prispievajú ľudia zo svojej mzdy, sa zvýšili. Pri niektorých ide len o symbolickú sumu, iné vzrástli aj o niekoľko eur.

17.01.2014 06:30
rodičia, rodina, výchova Foto:
Ilustračné foto.
debata

Prídavok na dieťa dostáva viac ako milión detí. Vzrástol síce len nepatrne, o štyridsať centov, rodičom s malými deťmi však pribudli povinnosti. Rodičia detí od troch do šesť rokov musia na úrad práce nahlásiť, kto sa im stará o dieťa, kým sú oni v práci. Táto povinnosť ich čaká od februára. „Od februára budú musieť rodičia nahlásiť na úrad práce, v koho starostlivosti dieťa je,“ konštatoval hovorca rezortu práce Michal Stuška.

Ďalšia dávka pre rodičov – rodičovský príspevok sa už vypláca v novej výške – 203,20 eura. Rodičia dvojičiek dostanú 254, rodičia trojičiek 304,80 eura.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Pracujúcim penzistom vzrastie dôchodok viac.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Dôchodky dostáva na Slovensku viac ako milión penzistov. „O vykonanom zvýšení dôchodkov zároveň Sociálna poisťovňa od 30. decembra 2013 zasiela poberateľom dôchodkov písomné rozhodnutia, ktoré budú postupne v priebehu mesiaca január 2014 zaslané všetkým poberateľom dôchodkov,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Sociálna poisťovňa v januárových výplatných termínoch začala automaticky, bez žiadosti poberateľa dôchodku, vyplácať dôchodky vo zvýšenej sume patriacej od 1. januára 2014. Spolu so zvýšenou sumou dôchodku je v januárovom výplatnom termíne vyplatený aj doplatok patriaci za obdobie od 1. januára 2014 do posledného dňa pred výplatným termínom za mesiac január 2014,“ dodal.

Ak niektorí dôchodcovia zatiaľ rozhodnutie o zvýšenej sume dôchodku nedostali, no súrne uvedené rozhodnutie potrebujú pre iné úrady alebo inštitúcie (úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, obecný úrad, domov sociálnych služieb), môžu požiadať ústredie Sociálnej poisťovne alebo príslušnú pobočku o vydanie potvrdenia o aktuálnej výške dôchodku. Sociálna poisťovňa im vyjde v ústrety a požiadavku vybaví prioritne.

Novopriznaných penzií sa zas dotkne vyššia aktuálna dôchodková hodnota, ale aj väčšia solidárnosť v penzijnom systéme, vďaka ktorej tí lepšie zarábajúci prispejú na dôchodok ľudí s nižším príjmom. Kým v minulom roku bola na úrovni 10,0098 eura, od januára sa jej suma zvýšila na 10,2524 eura.

Dôležitou veličinou, ktorá ovplyvní výšku vášho budúceho dôchodku, je hodnota priemerného osobného mzdového bodu. Ak človek, ktorý odchádza do dôchodku, zarába v hrubom viac ako tisíc eur, tento rok sa z hodnoty jeho priemerného osobného mzdového bodu od 1,25 do hodnoty 3 bude započítavať len 76 %, kým v roku 2013 to bolo 80 %. Pri odchode do dôchodku však získajú ľudia, ktorí zarábajú menej, ako je priemer na Slovensku. Tým Sociálna poisťovňa vlani pripočítala k budúcej penzii 17 percent navyše, tento rok to však už bude 18 percent.

Nová aktuálna dôchodková hodnota ovplyvní aj to, koľko peňazí Sociálna poisťovňa pridá pracujúcim dôchodcom. Polovica osobných mzdových bodov sa im tak bude násobiť aktuálnou dôchodkovou hodnotou vo výške 10,2524 eura. Znamená to, že ak penzista získa v tomto roku rovnaký osobný mzdový bod ako vlani, jeho dôchodok by mal teraz vzrásť o niečo viac.

Zamestnancov, ale aj živnostníkov poteší vyššia nezdaniteľná časť základu dane. Pre zamestnancov to bude znamenať, že už januárová čistá výplata by mala byť približne o jedno euro vyššia ako vlani, ak sa im hrubý plat nezmenil. Živnostníci si nové nezdaniteľné minimum uplatnia až naraz za celý rok pri podávaní daňového priznania.

Vďaka rastu nezdaniteľnej sumy budú môcť zarobiť penzisti viac ako vlani bez toho, aby museli platiť dane. Od daní je totiž oslobodený príjem do výšky polovice nezdaniteľnej časti základu dane. Vlani tak mohli dôchodcovia zarobiť maximálne 1 867,97 eura, v tomto roku to je až 1 901,66 eura. Ak penzista pracuje celý rok, môže dostávať priemerne 158 eur a nezaplatí žiadnu daň.

Podnikatelia si aj v tomto roku priplatia na odvodoch. Od januára sa totiž zvýšil minimálny vymeriavací základ z 393 na 402,50 eura. Najnižšie možné odvody do Sociálnej poisťovne preto dosiahnu 133,42 eura a do zdravotnej poisťovne 56,35 eura. V porovnaní s minulým rokom tak minimálne poistné stúpne o 4,48 eura mesačne. V prvýkrát zaplatia vyššie odvody začiatkom februára.

Živnostníci však v tomto roku budú z vyšších odvodov aj profitovať. Keďže vlani sa výraznejšie zvýšil minimálny vymeriavací základ, v tomto roku sa to prejaví najmä na dávkach z nemocenského poistenia. Tie by mali byť vyššie ako minulý rok. Rovnako vyššie odvody pocítia podnikatelia v budúcnosti aj na vyššom dôchodku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #rodičovský príspevok #starobný dôchodok #živnostníci #prídavok na dieťa