O koľko si môže manžel na mňa znížiť daň?

Do polovice marca 2013 som bola na materskej dovolenke, v súčasnosti som na rodičovskej dovolenke. Keďže nemám iný príjem, môj manžel si na mňa chce uplatniť nezdaniteľnú časť základu dane.

20.01.2014 06:30
rodič, rodičovský, bonus, rodinia, materské,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Viem, že z nej musí odpočítať materskú dávku. Neviem však, akú sumu si má presne odpočítať. Materská dávka sa totiž vypláca mesačne pozadu, to znamená, že v januári som dostala materské ešte za december minulého roku. Má si manžel z nezdaniteľnej časti základu dane odpočítať aj dávku, ktorú som dostala v januári napriek tomu, že ide o príjem za rok 2012? Alebo si má odpočítať iba tie dávky, ktoré prináležia k tomuto roku? Čitateľka

odpoveď:

Podľa § 11 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov sa výška nezdaniteľnej časti základu dane na manželku odvíja od výšky základu dane daňovníka, ako aj od výšky vlastného príjmu manželky.

Za vlastný príjem manželky sa považuje príjem manželky znížený o zaplatené poistné a príspevky, ktoré manželka v príslušnom zdaňovacom období bola povinná z tohto príjmu zaplatiť; do vlastného príjmu manželky sa nezahŕňa zamestnanecká prémia, daňový bonus, zvýšenie dôchodku pre bezvládnosť, štátne sociálne dávky a štipendium poskytované študentovi, ktorý sa sústavne pripravuje na budúce povolanie. To znamená, že všetky ostatné druhy príjmov (aj keď sú od dane z príjmov oslobodené), sa zahrňujú do vlastného príjmu manželky.

Materské predstavuje nemocenskú dávku vyplácanú podľa zákona o sociálnom poistení, ktorá sa zahrňuje do vlastného príjmu manželky vo výške, ktorá jej bola v priebehu zdaňovacieho obdobia skutočne vyplatená, t.j. bez ohľadu na obdobie, za ktoré bola dávka vyplatená. Teda materské vyplatené v januári 2013 za december 2012 vstupuje do vlastného príjmu manželky za zdaňovacie obdobie 2013. Rodičovský príspevok ako štátna sociálna dávka sa do vlastného príjmu manželky nezahŕňa.

Pri uplatnení nezdaniteľnej časti základu dane na manželku musí ísť o manželku žijúcu s daňovníkom v domácnosti, ktorá sa v príslušnom zdaňovacom období starala o vyživované maloleté dieťa (do troch rokov veku, do šiestich rokov veku, ktoré má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav, alebo do šiestich rokov veku, ktoré je zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov, najdlhšie tri roky od právoplatnosti prvého rozhodnutia o zverení dieťaťa do starostlivosti tej istej oprávnenej osobe) žijúce s daňovníkom v domácnosti.

Odpovedala: Patrícia Macíková, hovorkyňa Finančnej správy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rodičovská dovolenka #nezdaniteľné minimum #otázky čitateľov