Štát si vypýta dlžobu od desaťtisícov ľudí

Desaťtisíce ľudí žijú s dlžobou voči štátu a ani o tom nemusia vedieť. Ide o ľudí, ktorí začiatkom deväťdesiatych rokov minulého storočia neúspešne zhodnotili kupónovú knižku v rámci prvej vlny kupónovej privatizácie. Ostal im len účet s bezcennými akciami. Centrálny depozitár cenných papierov účty od roku 2009 spoplatnil. Štát ľudí vyzval, aby bezcenné akcie bezplatne vrátili, alebo si účty nechali, ale platili.

20.01.2014 12:35
Peniaze, dôchodca, spotrebiteľ, úver, prepočet Foto:
Ilustračné foto.
debata (12)

Teraz sa však ukazuje, že desaťtisíce ľudí si výzvu doteraz neprevzalo, napríklad z dôvodu presťahovania sa. Štát už zistil nové adresy dotknutých občanov a bude od nich žiadať dlžoby, ktoré sa môžu pohybovať aj okolo 50 eur. „Na faktúre budú aj nevyplatené záväzky z minulosti. Ľudia by ich mali čo najskôr vyplatiť, inak môžeme prikročiť k vymáhaniu dlžnej sumy,“ podotýka Martin Wiedermann z Centrálneho depozitára cenných papierov. Depozitár cez burzu ovláda štát.

Od roku 2009 bezcenné akcie vrátilo vyše 417-tisíc ľudí. Približne 230-tisíc občanov účty naďalej má, z toho je však niekoľko desiatok tisíc občanov, ktorých sa doteraz nepodarilo osloviť.

Pred voľbami v roku 2012 viacero strán sľubovalo, že v poplatkoch urobia zmeny. „Na prvom mieste je to najmä zmena v poplatkovej politike, aby nedochádzalo k zneužívaniu malých akcionárov a veľmi často aj dôchodcov požadovaním neúmerne vysokých poplatkov,“ podotkol vtedy Miroslav Šmál zo Smeru. Komplexné posúdenie a prijatie opatrení prisľúbili aj zástupcovia KDH, Mostu, SaS a SDKÚ. Dodnes sa v tom však nič nezmenilo.

Ľudia majú možnosť časť poplatkov získať od štátu naspäť. Ak totiž nechcené cenné papiere bezplatne prevedú na Fond národného majetku, dostanú naspäť poplatok za vedenie účtu za aktuálny rok aj za predchádzajúce dva roky.

Nechcené akcie možno prevádzať na štát na 185 pracoviskách Slovenskej pošty, či prostredníctvom obchodníka RM-S Market. Pri prevode na Fond národného majetku je však potrebné dať si pozor, či akcie naozaj nemajú reálnu hodnotu. Ľudia sa totiž nezbavujú iba bezcenných akcií, ale aj cenných papierov, ktorých hodnota je relatívne vysoká. Práve medzi také patria napríklad akcie Slovnaftu či dlhopis, ktorý bol náhradou za zrušenú druhú vlnu kupónovej privatizácie. Jeho cena je viac ako 450 eur.

Peniaze za dlhopis vypláca priamo fond, dlhopis je možné spolu s potrebnými formulármi poslať prostredníctvom pošty ako cenný list. Zoznam dodnes fungujúcich podnikov, ktoré boli v prvej vlne kupónovej privatizácie, by mal byť na všetkých poštách kde preberajú nechcené akcie. „Ľudia si tiež môžu overiť hodnotu akcií aj na bezplatnej telefonickej infolinke 0800 124 784,“ podotýka Miloslav Michalík zo spoločnosti Dlhopis o.c.p.

Je možné, že rok 2014 je posledným obdobím, keď sa ľudia môžu bezplatne zbaviť bezcenných akcií. Ustanovenie v predpisoch, ktoré prevod na štát umožňuje, totiž platí iba do 31. decembra aktuálneho roku.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Fond národného majetku #bezcenné akcie