Penzisti môžu dostať viaceré dávky od štátu

Dávky, ktoré môžu dôchodcovia dostať z rozpočtu štátu, alebo tie, na ktoré prispievali zo svojich platov - penzie, limity na lieky, vianočný príspevok, pomoc v núdzi či dotácia na dovolenku - prešli drobnými zmenami.

05.02.2014 10:09
senior, dôchodok, mzda, výplata, euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Prvou bol v decembri vyplácaný vianočný príspevok. Jeho maximálna suma sa zvýšila zo 66,39 na 75 eur. „Nárok naň majú však len dôchodcovia, ktorých penzie sa pohybujú na úrovni 60 percent priemernej mzdy v hospodárstve,“ povedala Iveta Rizikyová z oddelenia metodiky dôchodkového poistenia Sociálnej poisťovne.

Všetci dôchodcovia už dostávajú rozhodnutie o zvýšení penzií vďaka pravidelnej valorizácii. Tento rok dostali všetci starobní dôchodcovia pridaných 8,80 eura, predčasní 8,90 eura. Pozostalostné penzie vzrástli o 5,70, sirotské o tri eurá. Invalidi so zdravotným postihnutím nad 70 percent dostali navyše 7,80 eura, ak je ich miera poklesu schopnosti pracovať menej ako 70 percent, majú viac o 4,50 eura.

Ak dnes odchádza človek do penzie, musí sa pripraviť na fakt, že jeho penzia bude tvoriť len približne 47 percent jeho príjmu. Priemerný slovenský dôchodok je dnes na úrovni 390 eur. Dôchodky mnohých sú však ešte nižšie, často nedosahujú ani úroveň životného minima, čo je necelých dvesto eur.

Preto ak Sociálna poisťovňa vypočíta budúcemu penzistovi dávku nižšiu ako životné minimum, informuje v konkrétnych prípadoch listom samotného dôchodcu o možnosti posúdenia hmotnej núdze a zabezpečenia dávkou v núdzi a príspevkami k nej, respektíve oznamuje Ústrediu úradu práce, sociálnych vecí a rodiny identifikačné údaje dôchodcu, ktorý má nárok na dávku v hmotnej núdzi. O samotnú dávku potom dôchodca žiada úrad práce. Momentálne je suma, pri ktorej môže vzniknúť nárok na dávku v núdzi a príspevky k nej, 198,09 eura.

Po piatich rokoch sa dočkala valorizácie základná dávka v hmotnej núdzi. Tá sa vypláca v sume 61,60 eura mesačne, ak ide o jednotlivca, v prípade dvojice pôjde o sumu 107,10 eura. Ľudia, ktorí sú na ňu však odkázaní, dostanú v konečnom dôsledku menej ako v minulom roku. Zrušený bol totiž dvojeurový príspevok na zdravotnú starostlivosť.

Ak je penzista držiteľom preukazu ťažko zdravotne postihnutej osoby, môže úrad práce požiadať o niektorý zo štrnástich príspevkov na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia. Podmienky na ich priznanie sú však veľmi prísne, podľa mnohých žiadateľov až diskriminačné.

Dôchodcom pomáha aj ochranný limit na doplatky za lieky, pričom ten je stanovený na 45 eur za štvrťrok. Využiť môžu aj päťdesiateurovú zľavu na dovolenku. Tú už štandardne zabezpečuje Sorea a Jednota dôchodcov na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dávky #starobný dôchodok #vianočný príspevok