Invalidní dôchodcovia môžu dostať aj zamestnaneckú prémiu

Zárobok invalidných dôchodcov je väčšinou nízky. Ak sa ich príjem vlani pohyboval okolo úrovne minimálnej mzdy, môže im štát vyplatiť zamestnaneckú prémiu.

19.02.2014 11:03
invalid, postihnutý, invalidný Foto:
Ilustračné foto.
debata

Maximálna výška prémie za minulý rok dosahuje 42,98 eura. Takúto sumu dostanú ľudia, ktorých minuloročný priemerný zárobok nebol vyšší ako minimálna mzda, ktorá minulý rok dosahovala 337,70 eura. To znamená, že za celý rok nemohli zarobiť viac ako 4 052,40 eura.

Na získanie prémie je potrebné splniť aj podmienku minimálneho príjmu. Ten musel za minulý rok dosiahnuť aspoň 6-násobok minimálnej mzdy, čo je 2 026,20 eura. Ak niekto vlani zarobil menej, nárok na prémiu od štátu mu nevznikne.

Prémiu zároveň dostanú len ľudia, ktorí za minulý rok odpracovali na Slovensku aspoň šesť mesiacov. Do počtu mesiacov sa nepočítajú tie mesiace, v ktorých mal daný človek príjem len na základe dohôd o vykonaní práce. Zároveň platí, že ľuďom, ktorí neodpracovali celý rok, sa vypočítaná prémia pomerne skráti. Napríklad ak ste pracovali pol roka, máte nárok len na polovičnú prémiu.

Zamestnaneckú prémiu nemôžu dostať ani ľudia, ktorí mali okrem zamestnania aj príjem zo živnosti alebo z prenájmu. Ak však niekto z prenájmu zarobil v hrubom menej ako 500 eur, nemusí tento príjem vôbec priznať, preto môže prémiu získať. V prípade, že bol jeho príjem vyšší, peniaze od štátu už nedostane.

Prémia je nedostupná aj pre starobných a predčasných dôchodcov, ktorí dôchodok poberali celý minulý rok. Na rozdiel od nich invalidní penzisti môžu po splnení podmienok prémiu dostať. Prémiu však dostanú len v prípade, že o ňu požiadajú. Urobiť tak môžu buď v ročnom zúčtovaní, alebo v daňovom priznaní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #invalidný dôchodok #zamestnanecká prémia #daňová poradňa 2013