Sestry dostali pozemok, ja ho mám zdediť

Sme traja súrodenci v dôchodkovom veku. Naša 90-ročná mama ešte žije, otec zomrel roku 1998.

25.04.2014 14:45
pozemok, pôda Foto:
Ilustračné foto.
debata

Naši rodičia za svojho života nadobudli záhradu s výmerou asi 24 árov a v nej postavili rodinný dom, v ktorom mama dodnes žije, a spoločne so sestrami sa striedame pri jej opatere. Ešte za života otca rodičia dve tretiny záhrady prepísali mojim sestrám, každej jednu tretinu. Záhrada však v skutočnosti zostala až dodnes spoločne ohradená, pretože aj prístup k domu je iba cez tie dve tretiny, ktoré darovali rodičia mojim sestrám. Rodičia vraj predpokladali, že tretiu tretinu, na ktorej je postavený dom, zdedím ja, k tomu však za života otca nedošlo.

Po otcovej smrti, pri dedičskom konaní, sa zvyšná tretina záhrady a dom rozdelili podľa zákona tak, že 1/2 zostala mame a po jednej šestine dostala každá zo sestier a ja. Ja som nechcel mamu zaťažovať vzhľadom na jej vek a zdravotný stav s tým, že ja sa vlastne, pokiaľ ide o čiastku dedičstva v porovnaní so sestrami, cítim poškodený. Nemám so sestrami v tejto súvislosti problémy, tvrdia, že sa to dá v budúcnosti do poriadku. Mám právo, a ak áno, aké možnosti, získať z toho, čo rodičia za svojho života nadobudli, rovnakú časť alebo hodnotu majetku, ako dostali alebo dostanú moje sestry? Čitateľ D. R.

Uvádzate, že vaši rodičia počas života nadobudli pozemok, na ktorom neskôr postavili rodinný dom. Rodičia sa rozhodli spoločne darovať spoluvlastnícky podiel na pozemku vašim dvom sestrám, každej po jednej tretine s tým, že predpokladali, že zvyšnú tretinu, na ktorej je dom postavený, zdedíte vy. V tejto súvislosti je potrebné uviesť, že pri podielovom spoluvlastníctve určitej veci, v tomto prípade pozemku, podiel nepredstavuje reálnu časť na veci, ale vyjadruje mieru, akou sa spoluvlastníci podieľajú na právach a povinnostiach vyplývajúcich zo spoluvlastníctva k spoločnej veci. Všetci spoluvlastníci sú vlastníkmi veci ako celku a žiadny vlastník nemá určený podiel na veci konkrétne. Hovoríme tomu ideálny podiel na veci. Ani číselné vyjadrenie výšky spoluvlastníckeho podielu neznamená, že by bol spoluvlastník výlučne vlastníkom určitej hmotnej časti spoločnej veci.

Smrťou vášho otca zaniklo bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM). Ak mal poručiteľ v čase svojej smrti s pozostalým manželom majetok v bezpodielovom spoluvlastníctve, o ktorého vyporiadaní sa nezačalo konanie na súde, vyporiada sa tento majetok priamo v konaní o dedičstve podľa zásad uvedených v ust. § 150 Občianskeho zákonníka. V dedičskom konaní sa určí, čo z majetku patriaceho do BSM patrí do dedičstva a čo je majetkom druhého manžela.

Je potrebné zdôrazniť, že dedičské konanie je nesporovým konaním, v ktorom sa uplatňuje zásada oficiality a vyhľadávacia zásada, čo v praxi znamená, že notár ako súdny komisár je povinný z vlastnej iniciatívy vykonať všetky úkony potrebné pre spoľahlivé a úplné zistenie poručiteľovho majetku, aby bolo dedičstvo po poručiteľovi vyporiadané v súlade so zákonom. Medzi takéto úkony v dedičskom konaní patrí aj šetrenie, či prichádza do úvahy započítanie na dedičský podiel dediča. Konkrétne sa zisťuje, či niektorý z dedičov dostal od poručiteľa počas jeho života dar spôsobilý na započítanie okrem obvyklého darovania, akým je napríklad obdarovanie pri sviatkoch či svadbách. Darovanie nehnuteľnosti nie je obvyklým darom, a preto je to započítateľný dar. O započítaní daru do dedičského podielu by mali byť dedičia v konaní poučení. Pri dohode dedičov o vyporiadaní dedičstva je na dedičoch, či sa rozhodnú zohľadniť v dohode aj takéto neobvyklé darovanie. Naopak, ak nedôjde k dohode a dedičstvo vyporiadava súd, započítanie darov do dedičských podielov sa vykoná povinne.

Podľa všetkého v dedičskom konaní po vašom otcovi sa započítanie darov do dedičských podielov vašich sestier nevykonalo. Uvádzate však, že sestry sú si zvýhodneného vyporiadania majetku vedomé a tvrdia, že v budúcnosti sa majetkové vyporiadanie dá do poriadku. V tejto súvislosti by som vám odporučila, aby ste oslovili sestry s návrhom dohody na vyriešenie nerovnej situácie, napríklad vo forme darovacej zmluvy. V opačnom prípade vám odporúčam, aby ste započítanie navrhli v dedičskom konaní po matke. V tejto súvislosti považujem za potrebné uviesť, že pri započítaní darov v dedičskom konaní sa vychádza z obvyklej ceny daru v čase darovania a nie v čase dedičského konania. Započítanie sa uskutočňuje tak, že k čistej hodnote dedičstva sa pripočítajú hodnoty všetkých darov, z tohto súčtu sa určia dedičské podiely a od týchto sa odrátajú jednotlivé zápočty. Platí však, že obdarovaný dedič nie je povinný darovaný majetok do dedičstva vracať, ale ak za života poručiteľa dostal viac, než predstavuje hodnota jeho podielu, nenadobudne z dedičstva nič.

Takisto je potrebné uviesť, že započítanie do dedičského podielu sa vzťahuje na dar, ktorý dedič dostal od poručiteľa. Vo vašej situácii ide o spoločný dar od rodičov, z ktorých je každý samostatným poručiteľom. Preto pre určenie výšky zápočtu je potrebné vychádzať z podielu na dare konkrétneho poručiteľa s prihliadnutím na vyporiadanie BSM po zániku manželstva.

Aj napriek tomu, že vzhľadom na vysoký vek nechcete matku do situácie angažovať, pre úplnosť uvediem, že do úvahy prichádza tiež spísanie závetu vašou matkou, ktorý by obsahoval príkaz na započítanie daru do dedičských podielov dcér. Pre prípadné spochybňovanie platnosti závetu je najvhodnejšie zvoliť závet vo forme notárskej zápisnice, ktorý vám spíše notár a zároveň ho uloží v Notárskom centrálnom registri závetov.

Odpovedala: JUDr. Lenka Charvátová, advokátka

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo #darovanie #otázky čitateľov