Ako sa postupuje pri dedičskom konaní

Okresný súd prideľuje spis notárovi podľa dňa v mesiaci úmrtia poručiteľa.

26.04.2014 06:30
dedicstvo, závet, notár Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

1. Úmrtie

  • Po úmrtí poručiteľa (zosnulého) vystaví matričný úrad úmrtný list. Úmrtný list vystaví príslušná matrika v mieste úmrtia poručiteľa.

2. Úmrtný list

  • Po vystavení úmrtného listu zasiela príslušná matrika tento úmrtný list na okresný súd, pod ktorý spadal poručiteľ. Spravidla to býva podľa miesta trvalého bydliska poručiteľa.

3. Okresný súd

  • Príslušný okresný súd pridelí spis notárovi, ktorý sa v tomto momente stáva notár – súdny komisár. Spis dostáva súdom pridelené číslo konania. Podľa aktuálneho zákona sa spis prideľuje notárovi – súdnemu komisárovi podľa dňa v mesiaci úmrtia poručiteľa. Spis sa zasiela pridelenému notárovi – súdnemu komisárovi.

4. Ako sa dedí

  • Dedí sa: 1. zo závetu, 2. zo zákona 3. alebo z oboch týchto skutočností

5. Notár – súdny komisár

  • Komunikuje s dedičmi, volá ich na predbežné „vyšetrenie“, to znamená dedičia oboznamujú notára o aktívach a pasívach poručiteľa. Notár skúma a prešetruje aktíva a pasíva poručiteľa podľa dostupných možností. Komunikuje s úradmi, inštitúciami, organizáciami, spoločnosťami a v prípade nutnosti aj so súdmi a exekútormi. Po zhromaždení všetkých potrebných podkladov vytyčuje termín pojednávania dedičského konania.

6. Dedičské konanie

  • Dedičské konanie je zavŕšenie celého procesu, po ktorom pri bezproblémovom priebehu notár – súdny komisár vystaví osvedčenie o dedičstve. V ňom sú zhromaždené všetky aktíva a pasíva poručiteľa a takisto dedičská dohoda, ktorú musí po dodržaní zákona notár akceptovať. Po spísaní tohto dedičského osvedčenia je ešte 15-dňová lehota na jeho správoplatnenie, počas ktorej sa môžu dedičia proti osvedčeniu odvolať. Môžu sa odvolania priamo na dedičskom pojednávaní vzdať, čím osvedčenie o dedičstve nadobúda právoplatnosť.

7. Osvedčenie o dedičstve

  • Osvedčenie o dedičstve je nutné ešte správoplatniť na okresnom súde, pod ktorý príslušný notár a spis spadá. To je možné vykonať až po doručení celého spisu na okresný súd.

8. Keď sa dedí nehnuteľnosť

  • Zápis do katastra sa vykonáva dvomi spôsobmi. Prvým spôsobom zasiela príslušný okresný súd osvedčenie o dedičstve, ktoré sa nachádza v spise (dlhšia forma zápisu). Druhým spôsobom je, že si dedičia dajú sami zapísať osvedčenie o dedičstve žiadosťou na katastrálny úrad. Po zápise osvedčenia o dedičstve na katastri vystavuje príslušný katastrálny úrad nové listy vlastníctva na dediča alebo dedičov.

Zdroj: vlastnictvo.sk

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dedičstvo #dedičské konanie