Dávky pre rodičov nie sú automatické

Rodiny s deťmi dostávajú od štátu viaceré dávky. Na niektoré majú nárok iba v prípade, že platili alebo platia odvody do Sociálnej poisťovne, iné vyplácajú úrady práce zo štátneho rozpočtu. Rodičia ich však môžu dostať iba vtedy, ak o ne požiadajú.

11.05.2014 06:30
dieťa, rodičovský, príspevok, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Jednou z dávok, ktorú rodič dostane, ak platil alebo platí odvody, je materské, ktoré v posledných rokoch prešlo výraznejšou zmenou. Z pôvodných 55 percent vymeriavacieho základu sa jeho suma zvýšila na 65. Predĺžilo sa aj poberanie materského z pôvodných 28 na 34 týždňov.

„Materské môže poberať matka dieťaťa, ale aj iný poistenec, ktorým je v zákonom vymedzených prípadoch otec dieťaťa, manžel matky dieťaťa, manželka otca dieťaťa a tiež osoba starajúca sa o dieťa na základe rozhodnutia príslušného orgánu, napr. súdu,“ vraví Peter Višváder, riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne. „Zákon umožňuje, aby nárok na materské vznikol aj otcovi dieťaťa v prípade, ak v predchádzajúcom období v súvislosti so starostlivosťou o dieťa poberala materské matka dieťaťa a ak matka už nepoberá materské alebo rodičovský príspevok.“ Ako dodal, obdobie nároku na materské matky dieťaťa nesmie byť kratšie ako 14 týždňov od vzniku nároku na materské a súčasne nesmie zaniknúť pred uplynutím šiestich týždňov odo dňa pôrodu. Otcovi dieťaťa vznikne nárok najskôr po uplynutí tejto minimálnej doby. „Otec, samozrejme, v tomto období musí byť nemocensky poistený a musí mať aspoň 270 dní nemocenského poistenia v posledných dvoch rokoch pred prevzatím dieťaťa do starostlivosti. Ak je zamestnaný, nemôže mať v období poberania dávky materské príjem. Ak je SZČO, musí mať okrem podmienky existencie nemocenského poistenia aj riadne zaplatené poistné. Otec dieťaťa si nárok na materské môže uplatniť do troch rokov veku dieťaťa,“ vysvetlil Višváder.

Materské sa poskytuje za to isté obdobie buď len matke dieťaťa, alebo len otcovi dieťaťa. „Materské sa matke poskytuje spravidla na obdobie 34 týždňov, otcovi na 28 týždňov. Ak napríklad matka dieťaťa bude poberať materské 30 týždňov a následne prevezme dieťa do starostlivosti otec dieťaťa a tento poberá materské 28 týždňov, po opätovnom prevzatí dieťaťa do starostlivosti už matka nebude mať nárok na materské z dôvodu, že prerušenie starostlivosti o dieťa z iných ako zdravotných dôvodov sa započítava do celkového obdobia nároku na materské,“ upozornil Višváder.

Absencia príjmu pri posudzovaní, resp. trvaní nároku na materské je u zamestnankyne jednou z podmienok nároku na materské. Týka sa to však len príjmu dosiahnutému u toho zamestnávateľa a z toho istého nemocenského poistenia, z ktorého si nárok na materské uplatnila. Vo všetkých ostatných prípadoch, ak poberateľ materského počas poberania materského pracuje, nárok na materské nestráca. To znamená, že ak uzatvorí nový pracovnoprávny vzťah – u nového zamestnávateľa alebo hoci aj u pôvodného – príjem z neho vyplývajúci ju o materské nepripraví. Výšku príjmu Sociálna poisťovňa nesleduje. „Ak poberateľ materského pracuje na živnosť, nemusí ju ukončiť ani pozastaviť. V prípade samostatne zárobkovo činných osôb sa pre vznik nároku na materské absencia príjmu nevyžaduje,“ dodal Peter Višváder.

Ak matka nespĺňa nárok na materské, dostáva od narodenia dieťaťa hneď rodičovský príspevok. Ten sa v tomto roku vypláca v sume 203,20 eura mesačne. „Ak rodič zabezpečuje starostlivosť o dve a viac súčasne narodených detí, rodičovský príspevok sa zvyšuje o 25¤% na každé ďalšie dieťa, ktoré sa narodilo súčasne,“ povedal Peter Zeman, hovorca Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Naďalej platí, že rodič môže popri jeho poberaní pracovať, pričom môže starostlivosť o dieťa zabezpečiť prostredníctvom inej osoby, alebo môže dieťa umiestniť v jasliach či škôlke.

Rodičia však musia od februára oznamovať úradu práce písomne alebo elektronickými prostriedkami so zaručeným elektronickým podpisom, akým spôsobom a kde bude zabezpečovaná starostlivosť o dieťa, ktoré dosiahlo tri roky. Táto povinnosť platí, až kým dieťa nenastúpi do školy. Neskúma sa však, ak starostlivosť zabezpečuje rodič nezaopatreného dieťaťa alebo osoba, ktorej je zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia súdu a ak táto osoba poberá materské alebo rodičovský príspevok.

Prídavok na dieťa dostávajú rodičia na viac ako milión detí. Jeho suma je 23,52 eura mesačne. „Deti, ktoré už dosiahli vek 16 rokov, musia doložiť každý rok potvrdenie o návšteve školy,“ konštatoval Zeman. Aktuálna zmena sa týka vysokoškolákov, ktorí prekročili štandardnú dĺžku štúdia a tak nárok na prídavok nemali. V prípade nezaopatrených detí, ktoré sa sústavne pripravujú na povolanie štúdiom na vysokej škole nad rámec štandardnej dĺžky štúdia, zákon akceptuje aj štúdium, ktoré presahuje jeho štandardnú dĺžku. Bol tak odstránený rozdiel medzi štúdiom na vysokých školách na Slovensku a v zahraničí, kde inštitút štandardnej dĺžky štúdia nie je upravený. V praxi to pre rodičov znamená možnosť požiadať o prídavok na dieťa (na základe žiadosti), ak im tento bol v minulosti z dôvodu presiahnutia štandardnej dĺžky štúdia odňatý.

Príplatok k prídavku na dieťa dostávajú tí rodičia, ktorí nepracujú a nemajú priznaný daňový bonus na dieťa a sú poberateľmi starobného, predčasného starobného, invalidného dôchodku s mierou poklesu schopnosti pracovať o viac ako 70¤%, výsluhového dôchodku po dovŕšení veku odchodu na starobný dôchodok alebo dôchodku v cudzine. Vypláca sa v sume 11,03 eura.

Po novom sa už nevypláca príspevok pri narodení dieťaťa a príplatok k nemu. Tieto dve dávky sa zlúčili do jednej – príspevku pri narodení dieťaťa. Výška je odstupňovaná podľa poradia pôrodu, z ktorého sa dieťa narodilo a dožilo sa 28 dní, a to z prvého až tretieho pôrodu v sume 829,86 eura a zo štvrtého a ďalšieho pôrodu v sume 151,37 eura. Suma 151,37 eura sa bude poskytovať aj pri narodení dieťaťa, ktoré sa nedožilo 28 dní.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rodičovský príspevok #materské #dávky pre rodičov