Ako sa môžu penzisti vyhnúť daniam?

Väčšina dôchodcov nemá nárok na žiadnu sumu nezdaniteľného minima, pretože sa ich nezdaniteľná suma znižuje o vyplatený dôchodok. Všetci penzisti však môžu využiť to, že príjem nižší ako polovica nezdaniteľného minima sa vôbec nezdaňuje.

22.05.2014 06:30
pracujúci, dôchodca, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata
  • V minulom roku mohli penzisti zarobiť maximálne 1 867,97 eura a nezaplatili žiadnu daň. Keďže od januára sa nezdaniteľná suma zvýšila, je v tomto roku od daní oslobodený až príjem do výšky 1 901,66 eura. Dôchodcovia tak budú môcť zarobiť priemerne 158 eur a nezaplatia žiadnu daň.
  • O tom, či je príjem oslobodený od dane, rozhoduje vždy celkový hrubý zárobok pred odpočítaním odvodov. Nestačí preto, ak je základ dane nižší ako polovica nezdaniteľného minima, ale posudzuje sa vždy celý zárobok. Do úvahy sa pritom berú všetky príjmy spoločne.
  • Penzisti, ktorí zarobia viac, ako je polovica nezdaniteľného minima, musia zaplatiť zvyčajne daň z celého príjmu. Ich nezdaniteľná suma sa totiž znižuje o vyplatený dôchodok. Počíta sa pritom iba riadny dôchodok, na vianočný príspevok sa neprihliada. V tomto roku tak môžu aspoň časť nezdaniteľného minima využiť penzisti, ktorých mesačná penzia nepresahuje 316,90 eura.
  • Nezdaniteľná suma sa znižuje len tým ľuďom, ktorí poberajú dôchodok celý rok alebo im bol spätne priznaný k začiatku roka. V prípade, že niekto začne poberať dôchodok až počas tohto roka, môže si ešte uplatniť celé nezdaniteľné minimum. A to aj v prípade, že pracoval len niekoľko mesiacov. Novým dôchodcom môže vďaka tomu vzniknúť preplatok na dani, keďže zamestnávateľ im každý mesiac uplatňoval len jednu dvanástinu z celoročného nezdaniteľného minima a oni si v daňovom priznaní alebo ročnom zúčtovaní odpočítajú celú sumu.
  • Pracujúci invalidní dôchodcovia si môžu odpočítať celú nezdaniteľnú sumu, bez ohľadu na to, aký invalidný dôchodok dostávajú. Po dosiahnutí dôchodkového veku sa im nezdaniteľná suma znižuje rovnako ako starobným dôchodcom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #nezdaniteľné minimum