Živnostníci si musia znovu vypočítať výšku odvodov

Od júla sa mení výška odvodov do Sociálnej poisťovne. Živnostníci by mali začať platiť odvody už na základe daňového priznania za rok 2013. V súčasnosti platia odvody ešte na základe príjmov v roku 2012.

27.06.2014 10:18
dane, odvody, daňové, priznanie, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Najjednoduchšie si možno výšku odvodov vypočítať prostredníctvom internetovej kalkulačky na stránke Sociálnej poisťovne. Potrebné sú len údaje z daňového priznania. V prvom kroku zadáte celkový hrubý príjem z podnikania. Na základe toho zistíte, či musíte platiť odvody, alebo nie. Ďalej je potrebné zadať čiastkový základ dane z riadka 43 daňového priznania a sumu, ktorú ste vlani zaplatili na zdravotnom a sociálnom poistení. Kalkulačka vám na základe týchto údajov vypočíta, koľko peňazí máte do Sociálnej poisťovne posielať.

Prvýkrát je potrebné zaplatiť odvody v novej výške za mesiac júl, ktoré sú splatné najneskôr 8. augusta. Keďže odvody sa platia mesačne pozadu, v júli zaplatia živnostníci odvody za jún ešte v pôvodnej výške.

Júlový termín sa však týka len tých živnostníkov, ktorí si neposunuli lehotu na podanie daňového priznania. Živnostníci, ktorí podávajú daňové priznanie až na konci júna, budú platiť prvýkrát odvody v novej výške až za mesiac október. Dovtedy budú platiť poistné ešte na základe priznania za rok 2012.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #odvody #živnostníci