Živnostníci si musia opäť vypočítať odvody

Začiatkom augusta musia živnostníci zaplatiť odvody do Sociálnej poisťovne už v novej sume. Koľko peňazí majú do poisťovne posielať, závisí od toho, aký bol ich minuloročný zárobok. Doteraz platili odvody ešte podľa príjmu za rok 2012.

17.07.2014 14:19
kalkulačka, odvody, dane, daň, poistenie, úver,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Výška odvodov do Sociálnej poisťovne sa mení vždy od 1. júla. Keďže poistné sa platí mesačne pozadu najneskôr do 8. dňa nasledujúceho kalendárneho mesiaca, je potrebné odvody v novej výške zaplatiť do 8. augusta.

Novú výšku odvodov si živnostníci vypočítajú na základe údajov v daňovom priznaní za minulý rok. Najprv si musia vypočítať svoj vymeriavací základ. „Čiastkový základ dane sa navyšuje o zaplatené poistné na povinné poistenie SZČO, ktoré živnostník zaplatil v minulom roku. Tento údaj sa vydelí koeficientom 1,6 a následne sa vydelí číslom 12,“ vysvetľuje spôsob výpočtu vymeriavacieho základu Andrea Zahoranová, poverená riaditeľka odboru výberu poistného Sociálnej poisťovne.

Z vymeriavacieho základu potom živnostník platí 4,4 percenta na nemocenské poistenie, 18 percent na starobné poistenie, 6 percent na invalidné poistenie a 4,75 percenta do rezervného fondu. Každý živnostník, ktorý je povinne nemocensky a dôchodkovo poistený, musí platiť odvody aspoň z minimálneho vymeriavacieho základu, ktorý je v tomto roku vo výške 402,50 eura. Živnostníci, ktorí majú minimálny vymeriavací základ, musia mesačne posielať do Sociálnej poisťovne 133,42 eura. Naopak, podnikateľom s vysokým zárobkom sa odvody vypočítajú najviac zo sumy 4 025 eur. V prípade maximálneho vymeriavacieho základu živnostník musí mesačne platiť odvody vo výške 1 334,28 eura.

Najjednoduchšie si možno výšku odvodov vypočítať na internetovej stránke Sociálnej poisťovne. Kalkulačka sa nachádza v sekcii SZČO. V prvom kroku je potrené do nej zadať hrubý príjem pred odpočítaním výdavkov, potom čiastkový základ dane z riadka 43 daňového priznania a výšku zaplatených odvodov na zdravotné a sociálne poistenie v minulom roku. Kalkulačka na základe týchto údajov vypočíta vymeriavací základ i výšku mesačného poistného.

Živnostníci, ktorým sa od 1. júla zmenil vymeriavací základ, a preto budú platiť inú sumu, nemusia Sociálnej poisťovni novú výšku odvodov oznamovať. Poisťovňa si vie na základe údajov z Finančnej správy skontrolovať, či podnikateľ platí správnu sumu, alebo nie.

Nie všetci živnostníci však musia platiť povinné poistenie. Tí podnikatelia, ktorých minuloročný hrubý príjem pred odpočítaním nákladov nepresiahol 4 830 eur, nemusia od júla platiť odvody na sociálne poistenie. Naopak, tým živnostníkom, ktorí doteraz odvody neplatili, no za minulý rok zarobili viac ako 4 830 eur, vzniklo od 1. júla povinné poistenie. Zákon im v súčasnosti prikazuje sa na toto poistenie prihlásiť. Urobiť tak mali najneskôr do 9. júla. Od budúceho roku však živnostníkom povinnosť prihlasovať sa a odhlasovať sa z povinného poistenia zanikne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #odvody #SZČO