Dane a odvody pohltia vyše 40 percent platu

Veľkú časť z toho, čo zamestnanec zarobí, zinkasuje štát v podobe daní a odvodov. Okrem toho, že firma musí zamestnancovi strhávať zo mzdy daň z príjmu a odvody na sociálne a zdravotné poistenie, musí ešte aj z vlastných peňazí zaplatiť ďalšie odvody.

08.08.2014 08:50
pasca, reklama, peniaze, banka Foto:
Ilustračné foto.
debata (17)

Ak zamestnanec dostáva hrubú mzdu vo výške 800 eur, svojho zamestnávateľa reálne stojí 1 082 eur. Zamestnávateľ totiž musí okrem hrubej mzdy za neho zaplatiť na odvodoch 282 eur. Zamestnancovi zároveň strhne daň vo výške 71,42 eura a odvody 107,20 eura. Zamestnanec tak v čistom dostane 621,38 eura, čo je približne 57 percent z toho, koľko svojho zamestnávateľa mesačne stojí.

Zamestnanci však neplatia daň z celého príjmu. Každý si môže zo svojho zárobku odpočítať nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka. „Ak je základ dane daňovníka za rok 2014 rovný alebo je nižší ako 19 809 eur, nezdaniteľná časť je 3 803,33 eura,“ uvádza hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. Nárok na celú nezdaniteľnú sumu tak majú ľudia, ktorých hrubý príjem nie je vyšší ako 1 906 eur. Pri vyššom plate sa nezdaniteľná suma postupne znižuje až na nulu.

Zamestnancom väčšinou odpočítava nezdaniteľnú časť každý mesiac ich zamestnávateľ. To znamená, že im z platu odpočíta jednu dvanástinu z celoročnej nezdaniteľnej sumy, čo je 316,94 eura, a daň im vyráta až zo zvyšnej sumy.

Ak jeden z manželov nemá vlastný príjem, ten druhý si môže odrátať zo základu dane nezdaniteľnú časť na manželku alebo manžela. Jej výška je takisto na úrovni 3 803,33 eura. Treba z nej však odpočítať vlastný príjem manželky. Ak by napríklad manželka mala príjem vo výške tisíc eur za rok, jej muž si môže znížiť základ dane o 2 803,33 eura.

Od minulého roku si možno z daňového základu odpočítať aj dobrovoľné príspevky na druhý pilier. Týmto spôsobom si možno znížiť základ dane najviac o dve percentá zo základu dane. „Maximálna suma dobrovoľne zaplateného príspevku na starobné dôchodkové sporenie, ktorá bude môcť byť uplatnená v roku 2014 ako nezdaniteľná časť základu dane, je 966 eur,“ hovorí Macíková.

V tomto roku si prvýkrát možno odpočítať aj príspevky na tretí pilier. Týmto spôsobom si možno odpočítať najviac 180 eur za rok. Toto zvýhodnenie sa vzťahuje len na príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie. Životné poistenie na rozdiel od minulosti sa z daní nedá odpočítať.

Zamestnanci, ktorí sa starajú o deti, môžu využiť aj daňový bonus. Jeho výška je 21,41 eura mesačne na každé dieťa. Daňový bonus sa odpočítava priamo z dane. V prípade, že je daňový bonus vyšší ako daň, ktorú má zamestnanec zaplatiť, nielenže nebude platiť žiadnu daň, ale štát mu ešte doplatí rozdiel. Ak má niekto napríklad tri deti, má nárok na bonus 64,23 eura. V prípade, že by jeho daň bola vo výške 30 eur, neplatil by žiadnu daň a ešte by dostal navyše 34,23 eura.

Daňový bonus si môže uplatniť vždy len jeden z rodičov. Môžu sa pritom dohodnúť, že v niektorých mesiacoch si ho bude odpočítavať otec a v iných matka. Vystriedať sa oplatí najmä vtedy, ak je rodič, ktorý zvyčajne poberá bonus, celý mesiac práceneschopný, a preto nemá príjem, z ktorého by si ho odpočítal. Väčšinu z toho, čo zamestnávateľ poskytne svojmu zamestnancovi, je potrebné zdaniť. Či už ide o peniaze, alebo nepeňažnú odmenu – napríklad zájazd. Od daní sú oslobodené len cestovné náhrady. Ide o takzvané diéty, ktoré firma vypláca zamestnancovi pri služobnej ceste. Okrem povinných cestovných náhrad, ktoré určuje zákon, sa môže zamestnávateľ so zamestnancom dohodnúť aj na tom, že mu bude dobrovoľne vyplácať aj ďalšie cestovné náhrady. Tieto však už treba zdaniť.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #odvody #zamestnanci