Dávky k platu dostane viac ľudí

Rezort práce a sociálnych vecí tak vyhovel pripomienke ministerstva financií, aby sa nárok na nový osobitný príspevok rozšíril aj o skupinu ľudí, ktorí sú dlhodobo poberatelia pomoci v hmotnej núdzi, ale nie sú evidovaní ako uchádzači o zamestnanie na úrade práce. To podľa ministerstva financií umožní motivovať k práci aj neaktívnych ľudí v hmotnej núdzi.

11.08.2014 12:28
práca, zamestnanec Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Ministerstvo práce a sociálnych vecí pôvodne navrhovalo, aby nárok na pomoc v hmotnej núdzi mali len evidovaní dlhodobo nezamestnaní ľudia v hmotnej núdzi, ktorí si našli prácu a ich zárobok nepresahuje dvojnásobok minimálnej mzdy, čo má byť v budúcom roku 760 eur. Podľa nového legislatívneho návrhu však majú mať nárok na súbežné poberanie príjmu z práce a dávok v hmotnej núdzi aj tie osoby v hmotnej núdzi, ktoré najmenej jeden rok nepracovali, neštudovali, ani nedostávali dôchodok, nemocenskú alebo materskú dávku. Prvých šesť mesiacov majú mať tieto osoby nárok na osobitný príspevok v sume 126,14 eura mesačne a ďalší polrok majú od štátu dostávať príspevok v sume 63,07 eura mesačne.

V súčasnosti má pôvodne dlhodobo nezamestnaný nárok na polročné poberanie osobitného príspevku v sume 63,07 eura v prípade, ak jeho hrubá mzda nepresahuje trojnásobok minimálnej mzdy, teda 1 056 eura. Vylučuje sa však súbeh poskytovania pomoci v hmotnej núdzi a osobitného príspevku. Ak teda v súčasnosti dostane pôvodne dlhodobo nezamestnaný osobitný príspevok, nemá už nárok na čerpanie dávok v hmotnej núdzi.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dávky v hmotnej núdzi #zamestnanci