Invalidný dôchodok či príspevok na kompenzáciu? Jedno nevylučuje druhé

Invalidný dôchodca alebo ťažko zdravotne postihnutá osoba. Miera funkčnej poruchy alebo miera poklesu schopnosti pracovať. Pojmy, ktoré mnohým z nás nič nehovoria a často si ich zamieňame. Mieru funkčnej poruchy posudzujú úrady práce, zníženú schopnosť pracovať zas Sociálna poisťovňa. A navyše, ten kto je invalidný, nemusí byť zároveň aj zdravotne postihnutý. A naopak. A ten, kto dostáva peňažný príspevok na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia, nemusí dostávať invalidný dôchodok. Ako sa v tej spleti pojmov vyznať?

18.08.2014 13:36
invalid, invalidný, dôchodok, postihnutý Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podľa Márie Kiššovej, vedúcej oddelenia peňažných príspevkov na kompenzáciu ŤZP a posudkových činností piešťanského úradu práce, invalidný dôchodok nemá s ťažkým zdravotným postihnutím nič spoločné. „Či je niekto invalidný, alebo nie, nemá vplyv na to, či má, alebo nemá nárok na peňažný príspevok na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia,“ hovorí. „Pokiaľ ide o posudzovanie invalidity, tá sa posudzuje podľa zákona o sociálnom poistení, kým ťažké zdravotné postihnutie zas podľa zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ŤZP,“ dodala.

Ak teda človek požiada o invalidný dôchodok, musí byť posudkovým lekárom Sociálnej poisťovne uznaný za invalidného s mierou poklesu schopnosti pracovať o viac ako 40 %, aby mu bola táto dávka priznaná. Ak je však niekto uznaný za zdravotne postihnutého, nedostáva žiadnu pravidelnú dávku. „O vydaní preukazu ťažko zdravotne postihnutej osoby rozhodujú úrady práce a tento človek napriek istému hendikepu nedostáva žiadnu náhradu mzdy. Môže však dostať peňažný príspevok na kompenzáciu. Pri takejto žiadosti sa posudzuje strata, respektíve zníženie telesných a zmyslových schopností, ktorá nemusí mať vplyv na schopnosť pracovať, ale má vplyv na aktívny život,“ vysvetlila Mária Kiššová.

O príspevok na kompenzáciu môže žiadať človek, ktorý je držiteľom preukazu ŤZP. Ak splní podmienky na príspevok na kompenzáciu, môže úrad práce požiadať o niektorý z nich.,,Na základe jeho písomnej žiadosti potom úrad začne konať,“ konštatovala Kiššová.

Mnoho hendikepovaných občanov však napriek tomu, že vlastnia preukaz ŤZP, nespĺňa prísne kritériá, ktoré obsahuje zákon o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ŤZP, požiadať oň však môžu. „Každý občan si môže požiadať o peňažný príspevok na kompenzáciu ŤZP kedykoľvek. Základnou podmienkou, ktorá musí byť na tieto účely splnená, je, že má ťažké zdravotné postihnutie s mierou funkčnej poruchy najmenej 50 percent,“ konštatoval hovorca Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Zeman. Ďalšou podmienkou je, že podľa komplexného posudku je odkázaný na niektorý z príspevkov na kompenzáciu.

Najčastejšie sa hendikepovaní ľudia sťažujú na nepriznanie parkovacieho preukazu a príspevku na prevádzku osobného auta. „Mám dve francúzske barly, problém nastúpiť do autobusu. Ak idem k lekárovi, vždy so mnou musí ísť niekto z rodiny, aby mi pomohol s nastupovaním a vystupovaním. Napriek tomu mi bola žiadosť o parkovací preukaz zamietnutá,“ napísal nám čitateľ.

Podmienky, za ktorých ho človek môže dostať vysvetľuje Mária Kiššová: „Osobe so zdravotným postihnutím je možné vystaviť parkovací preukaz, ak je podľa posudku úradu práce odkázaná na individuálnu prepravu osobným autom. To znamená, že nie je schopná na rovnakom základe s ostatnými občanmi a pri rešpektovaní jej prirodzenej dôstojnosti premiestniť sa k vozidlu hromadnej dopravy osôb a k prostriedku železničnej dopravy a späť, nastupovať do autobusu či vlaky, udržať sa v nich počas jazdy a vystupovať z nich alebo zvládnuť z dôvodu ŤZP inú situáciu v takomto dopravnom prostriedku najmä z dôvodu poruchy správania pri duševných ochoreniach, vertebrobasilárnej insuficiencie s ťažkými závratmi, straty dvoch končatín, kardiopulmonárnej nedostatočnosti ťažkého stupňa alebo poruchy sfinkterov.“

Pokiaľ ide o príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov súvisiacich so zabezpečením prevádzky osobného auta, odkázanosť na individuálnu prepravu je jednou z podmienok poskytnutia tohto príspevku. „V tomto prípade sa skúma aj využívanie auta na pracovné, vzdelávacie, rodinné, občianske a iné aktivity, ktoré podmieňujú zvýšené výdavky na pohonné hmoty,“ vraví Kiššová a dodáva, že samotná skutočnosť, že občan má dve francúzske barly, ešte neznamená, že je odkázaný na individuálnu prepravu s nárokom na parkovací preukaz, prípadne peňažný príspevok. „Posudkový lekár individuálne na základe doložených lekárskych nálezov nie starších ako šesť mesiacov posudzuje odkázanosť občana na individuálnu prepravu autom a sociálny pracovník posúdením individuálnych predpokladov občana, jeho rodinného prostredia a prostredia, ktoré ovplyvňuje jeho začlenenie do spoločnosti, posudzuje odkázanosť na príspevok,“ dodala.

V zákone o peňažných príspevkoch na kompenzáciu je ich 17 druhov a okrem všeobecných podmienok, za akých sa poskytujú, musia byť splnené aj ďalšie, vzťahujúce sa na jednotlivé príspevky, vrátaneJedno nevylučuje druhé podmienky príjmu a majetku.

Ich výplatu tak môže ovplyvniť aj januárová valorizácia, keďže penzie sa na účely poskytovania peňažných príspevkov považujú za príjem. Zmena výšky dôchodku tak môže mať vplyv na všetky opakované príspevky, t. j. na peňažný príspevok na osobnú asistenciu, na prepravu, na kompenzáciu zvýšených výdavkov a na príspevok na opatrovanie.

Ľudia, ktorí čiastočne alebo úplne stratili schopnosť pracovať, môžu v Sociálnej poisťovni požiadať o priznanie invalidného dôchodku, ktorý im môže, aspoň čiastočne, nahradiť ich príjem pred vznikom invalidity. Ako vysvetlil riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder, „občan je invalidný, ak má pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 percent v porovnaní so zdravým človekom, pričom dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav je taký, ktorý spôsobuje pokles schopnosti pracovať a ktorý má podľa poznatkov lekárskej vedy trvať dlhšie ako jeden rok“.

Pokles schopnosti pracovať posudzuje posudkový lekár pobočky Sociálnej poisťovne na základe lekárskych správ a údajov zo zdravotnej dokumentácie, pričom miera poklesu v percentách sa určuje podľa druhu zdravotného postihnutia, ktoré je rozhodujúcou príčinou dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu. Tú možno potom navýšiť najviac o 10 %, ak závažnosť ostatných zdravotných postihnutí ovplyvňuje pokles schopnosti pracovať.

Aby mal človek nárok na invalidný dôchodok, musí byť invalidným, získať potrebný počet rokov odpracovaných rokov a ku dňu vzniku invalidity nesplniť podmienky nároku na starobný alebo predčasný dôchodok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #invalidný dôchodok #ťažko zdravotne postihnutí