Nezdaniteľné minimum nevzrastie, živnostníci si priplatia na odvodoch

Od januára pripravuje vláda veľké zmeny v daniach. Dotknú sa predovšetkým živnostníkov a firiem. Zamestnanci ani živnostníci zase nebudú môcť profitovať z nárastu nezdaniteľného minima.

09.10.2014 10:47
účtovníčka, dane, odvody, úrad, kalkulačka,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Každý rok v januári sa nezdaniteľná časť zvyšuje o rovnaké percento, ako v júli predchádzajúceho roku vzrástlo životné minimum. Keďže v tomto roku sa životné minimum nezvýšilo, nevzrastie ani nezdaniteľná suma. Keďže zákon o dani z príjmov definuje nezdaniteľnú časť základu dane ako 19,2-násobok životného minima, mohla by sa nezdaniteľná suma zvýšiť aj úpravou zákona. „Ministerstvo financií SR nad uvedeným opatrením neuvažuje,“ povedala hovorkyňa ministerstva Alexandra Gogová.

V tomto roku je nezdaniteľná suma vo výške 3 803,33 eura. Oproti minulému roku tak vzrástla o 67,39 eura. Toto zvýšenie malo za následok, že väčšine zamestnancom stúpla čistá mesačná mzda o vyše jedno euro, a to bez toho, aby im vzrástla hrubá mzda. V budúcom roku si týmto spôsobom neprilepšia.

Vďaka nezmenenému životnému minimu sa už v júli tohto roka nezvýšil ani daňový bonus na deti. Ten v súčasnosti dosahuje 21,41 eura mesačne. O túto sumu sa jednému z rodičov za každé dieťa znižuje priamo daň. Napríklad ak niekto vychováva tri deti, daň sa mu zníži o 64,23 eura. V prípade, že je suma bonusu nižšia ako daň, nielenže tento rodič nebude platiť žiadnu daň, ale štát mu ešte aj doplatí rozdiel. Napríklad ak by rodič troch detí mal platiť daň vo výške 30 eur, zamestnávateľ by mu žiadnu daň nestrhol, ale ešte by mu vyplatil 34,23 eura.

Kým zamestnancov veľa zmien v daniach a odvodoch nečaká, živnostníkov a firmy ich čaká viacero. Tie daňové ešte musí schváliť parlament. Ministerstvo financií navrhuje zmeniť zákon o dani z príjmov tak, že spresní, čo si môžu podnikatelia zahrnúť do nákladov a čo nie. Navrhlo napríklad, že ak je možné majetok okrem podnikateľských aktivít využiť aj na súkromné účely, bude si môcť podnikateľ zahrnúť do nákladov len 80 percent z jeho ceny. V nedeľu však minister financií Peter Kažimír v relácii TA3 V politike povedal, že toto ustanovenie by sa malo ešte zmeniť. Tak ako v súčasnosti by malo zostať na podnikateľovi, koľko percent z ceny danej veci dá do nákladov. „Zostane tam všeobecný návod 80 percent pre niekoho, kto sa nevie rozhodnúť a bude sa s tým chcieť vysporiadať,“ povedal Kažimír.

Zmeny by sa mali dotknúť aj spôsobu odpisovania automobilu. Po novom bez ohľadu na spôsob jeho nadobudnutia ho podnikateľ bude musieť odpisovať štyri roky. V súčasnosti je možné auto v prípade nákupu na lízing odpísať aj za tri roky. Napríklad ak si podnikateľ doteraz kúpil auto za 24-tisíc eur na lízing, každý rok si dal do nákladov jednu tretinu ceny auta, teda 8-tisíc eur. Po novom, keďže bude musieť auto odpisovať štyri roky, si bude môcť počas štyroch rokov odpísať len 6-tisíc eur.

Okrem daní si mnohí živnostníci v budúcom roku budú musieť priplatiť aj na odvodoch. Od januára sa totiž zvýši minimálny vymeriavací základ pre platenie odvodov z tohtoročných 402,50 eura na 412 eur. Najnižšie mesačné odvody do Sociálnej poisťovne preto vzrastú zo 133,42 eura na 136,57 eura. Najmenšie odvody na zdravotné poistenie zase stúpnu z 56,35 eura na 57,68 eura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #odvody #SZČO #zamestnanci #nezdaniteľné minimum