Znevýhodnených občanov chráni štát, aspoň čiastočne, viacerými príspevkami

Zdravotné postihnutie prináša so sebou celý rad špecifík charakteristických znevýhodnením jeho nositeľa v rôznych oblastiach spoločenského života.

21.11.2014 11:48
senior, vozík, staroba, imobilita, osteoporóza,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Jednou z takýchto oblastí je aj veľmi dôležitá oblasť pracovnej integrácie a reálneho pracovného uplatnenia na pracovnom trhu. Je síce pravda, že naša spoločnosť poskytuje zdravotne postihnutým v otázkach práce rôzne výhody, ktorými sa snaží, aspoň čiastočne, vyrovnať možnosti v smere pracovného uplatnenia, ktoré vznikajú medzi nimi a zdravou populáciou,“ hovorí Dušan Piršel, riaditeľ Inštitútu pre pracovnú rehabilitáciu občanov so ZP Bratislava. „Jednou z výhod zdravotne postihnutých v smere práce je ich pracovná ochrana, realizovaná cez úrady práce v zmysle vyhľadávania pracovných ponúk, ale aj možnosť poberania invalidného dôchodku v súbehu s vykonávaním práce v riadnom pracovnom pomere,“ konštatoval.

Podľa jeho slov zaradenie zdravotne postihnutých do pracovného procesu je v našej spoločnosti ešte len v plienkach. „Zlá skúsenosť zamestnávateľa so zamestnaním zdravého občana mu nebráni, aby znova prijal ďalšieho. V prípade zlej skúsenosti s občanom so zdravotným postihnutím však zamestnávateľ obyčajne vylúči možnosť zamestnať opäť zdravotne postihnutého odvolávajúc sa na zlú skúsenosť.“ Ako dodal, Inštitút pracovnej rehabilitácie občanov so ZP sa zameriava hlavne na rehabilitáciu zdravotne postihnutých dospelých a detí vo veku profesijnej prípravy a poskytuje tiež pracovné a psychologické poradenské služby. Dostupnosť a cielenosť služieb pod jednou strechou je veľká pridaná hodnota pre ZP.

Pokiaľ ide o peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, podmienky sú v tomto prípade veľmi prísne. „Za fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím sa považuje fyzická osoba, ktorej miera funkčnej poruchy je najmenej 50 %. Funkčná porucha je nedostatok telesných schopností, zmyslových schopností alebo duševných schopností fyzickej osoby, ktorý z hľadiska predpokladaného vývoja zdravotného postihnutia bude trvať dlhšie ako 12 mesiacov,“ vraví Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

„Ku koncu októbra bolo na Slovensku evidovaných viac ako 292–tisíc držiteľov preukazu ŤZP a viac ako 76–tisíc ľudí, ktorí vlastnia parkovací preukaz,“ dodala. Vyhotoveniu preukazu osoby s ŤZP, preukazu osoby s ŤZP so sprievodcom, parkovacieho preukazu alebo poskytnutiu peňažného príspevku na kompenzáciu predchádza individuálne posúdenie.

„O vyhotovenie jednotlivých preukazov je potrebné písomne požiadať príslušný úrad práce sociálnych vecí a rodiny. Úrad vyhotoví preukaz, ak z právoplatného rozhodnutia o peňažnom príspevku na kompenzáciu alebo z právoplatného rozhodnutia o preukaze fyzickej osoby s ŤZP vyplýva, že ide o fyzickú osobu s ŤZP. Preukaz osoby s ŤZP so sprievodcom sa vyhotoví osobe s ŤZP, ak je odkázaná na sprievodcu, teda pomoc inej osoby, alebo na pomoc psa so špeciálnym výcvikom pri zabezpečovaní pohybu, orientácie a komunikácie so spoločenským prostredí,“ konštatovala.

Na parkovací preukaz má nárok ten, kto je odkázaný podľa komplexného posudku na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom alebo má praktickú slepotu alebo úplnú slepotu oboch očí, na základe právoplatného rozhodnutia o parkovacom preukaze.

Môže hendikepovaný človek poberať aj viac príspevkov? Podľa Veroniky Černej áno. „Príspevky sú totiž jednorazové aj opakované. Na základe lekárskeho posudku a na základe posudkového záveru príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny vypracúva komplexný posudok na účely kompenzácie, ktorý obsahuje okrem iného aj mieru funkčnej poruchy, vyjadrenie, že ide o fyzickú osobu s ŤZP, sociálne dôsledky ŤZP vo všetkých oblastiach kompenzácie a návrh druhu, respektíve druhov peňažných príspevkov na kompenzáciu.“

Ak si chce ŤZP občan uplatniť oslobodenie od platenia koncesionárskych poplatkov, musí vyplniť žiadosť a k nej priložiť fotokópiu preukazu ŤZP – obe jeho strany alebo kópiu rozhodnutia o uznaní za osobu s ŤZP vystavené úradom práce. V žiadosti treba uviesť meno odberateľa elektriny v danom odbernom mieste a pripísať aj evidenčné číslo SIPO (ak je pridelené) a rodné číslo, ak nie je uvedené v dokladoch a žiadosť poslať na adresu RTVS.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #invalidi #ťažko zdravotne postihnutí