Na nižších odvodoch získa 627-tisíc zamestnancov

Od januára 2015 sa spustí veľká odvodová reforma. Novinky v odvodoch navrhnuté vládou schválili minulý týždeň poslanci. Ľuďom s nízkymi a so strednými príjmami vzrastú čisté mzdy. Nižšie zdravotné odvody budú platiť ľudia s mesačným platom do 568 eur v hrubom. Najviac, až o 32 eur v čistom, si polepšia ľudia zarábajúci minimálnu mzdu, ktorých súčasný čistý príjem stúpne z 307 na 339 eur za mesiac.

01.12.2014 10:21
účty, faktúry, dane, odvody, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata (14)

Reforma má za cieľ znížiť dlhodobú nezamestnanosť a má podporu odbornej verejnosti. Reforma je zároveň v prospech zamestnávateľov, keďže im na základe novinky klesnú náklady práce na zamestnancov. Aby na zmeny nedoplatilo zdravotníctvo, náklady na reformu v sume 146 miliónov eur plánuje vláda naliať do zdravotníctva cez zvýšené náklady na poistencov štátu.

Je možné, že na základe reformy klesne nezamestnanosť. Napríklad v Spišskom Hrhove sú v obecnom podniku za minimálnu mzdu zamestnaní manželia Pištovci. Tí pri dvoch školopovinných deťoch zvažujú minutie každého eura. „Určite nám veľmi pomôže, ak od začiatku budúceho roku mesačne zarobíme o 64 eur viac,“ povedal František Pišta. Nárast čistých platov spolu s dočasných ponechaním dávok môže podľa neho presvedčiť aj ďalších ľudí, aby šli pracovať čo i len za minimálnu mzdu. Za minimálnu mzdu pritom na Slovensku už teraz pracuje okolo 100-tisíc ľudí.

„Hlavne podniky nachádzajúce sa v regiónoch s nižšou nezamestnanosťou majú problém nájsť dostatok zamestnancov ochotných pracovať za minimálnu mzdu,“ hovorí Luboš Sirota, prezident Asociácie personálnych agentúr.

Od začiatku budúceho roka budú môcť ľudia viac ako rok bez práce po nástupe do zamestnania poberať aj časť sociálnych dávok v prípade, ak ich mesačný príjem bude do 760 eur v hrubom. „Z hľadiska rastu zamestnanosti je najzaujímavejšie zavedenie súbehu mzdy a dávky v hmotnej núdzi. Toto opatrenie môže naozaj zvýšiť ochotu ľudí pracovať,“ uviedol Sirota. Podľa prepočtov ministerstva práce v roku 2015 dostane rodina s dvoma školopovinnými deťmi 410 eur v prípade, ak sú obaja rodičia bez práce. Ak sa jeden z rodičov zamestná za minimálnu mzdu vo výške 380 eur v hrubom, čistý mesačný príjem rodiny stúpne na 664 eura. Viac ako rok bez práce je na Slovensku dlhodobo viac ako 200-tisíc ľudí.

Za plat 305 eur v čistom je podľa analýzy Rady pre rozpočtovú zodpovednosť ochotných na Slovensku pracovať priemerne 8 z 10 žien so základným vzdelaním, ale prácu za 500 eur by prijalo už 90 percent žien s nízkym vzdelaním. „Ľuďom s nižším vzdelaním, ženám a starším stačí aj slabší impulz. Práve na nich by sa preto mohla sústrediť pozornosť politikov,“ povedal začiatkom tohto roka po zverejnení štúdie Michal Horváth, člen rozpočtovej rady. Okrem rešpektovaného slovenského ekonóma znížiť odvody pre ľudí s nízkymi platmi Slovensku dlhodobo odporúča aj Medzinárodný menový fond či Európska komisia.

Pri schvaľovaní odvodovej reformy poslanci v poslednej chvíli schválili aj jeden pozmeňujúci návrh opozičného poslanca Jozefa Mihála. Firmy tak od začiatku roku 2015 budú musieť zdravotným poisťovniam nahlasovať všetkých zamestnancov so zníženými odvodmi. V prípade vytvorenia nového pracovného miesta je termín na prihlásenie osem pracovných dní. Zároveň nárok na odpočítateľnú položku sa nebude zamestnancom znižovať za obdobie práceneschopnosti či materskej dovolenky. Mihálovi sa však vládnych poslancov nepodarilo presvedčiť, aby sa znižovanie odvodov týkalo aj živnostníkov alebo ľudí pracujúcich na dohodu.

Za schválenie odvodovej reformy v parlamente hlasovalo 91 vládnych aj opozičných poslancov, ďalších 40 sa zdržalo a proti bol len Ivan Švejna z Mostu. „Ako pravicový ekonóm nemôžem súhlasiť s tým, že zdravotné poistenie má byť pre ľudí s minimálnymi mzdami úplne zadarmo, lebo fungovanie zdravotníctva aj tak niekto musí zaplatiť,“ povedal Švejna.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #odvodová odpočítateľná položka