Kto sa zamestná, bude k platu dostávať aj príspevok od štátu

Od januára by mali byť nezamestnaní ľudia viac motivovaní hľadať si prácu. Okrem platu totiž budú môcť dostávať až jeden rok príspevok od štátu. Navyše, ak rodina bude spĺňať podmienky, bude môcť naďalej poberať aj dávky v hmotnej núdzi. Štát chce takto motivovať ľudí, ktorí sú dlhodobo bez práce, aby si hľadali zamestnanie. Pomôcť tomu by malo aj zvýšenie minimálnej mzdy a zavedenie odpočítateľnej položky na zdravotné odvody.

03.12.2014 10:47
zamestnanec, pracovník, práca Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

„Od prvého januára 2015 sa zavádza súbeh poberania pomoci v hmotnej núdzi, osobitného príspevku a príjmu z práce do výšky dvojnásobku minimálnej mzdy. Nový osobitný príspevok budú dostávať až 12 mesiacov, prvý polrok vo výške 126,14 eura mesačne a druhý polrok vo výške 63,07 eura mesačne,“ vraví hovorca ministra práce Michal Stuška. Keďže sa súčasne dvihne aj minimálna mzda a ľuďom s nízkym príjmom klesnú odvody na zdravotné poistenie, bude ich príjem výrazne vyšší, ako keby žili len z dávok v hmotnej núdzi.

V súčasnosti platí, že ak si dlhodobo nezamestnaný nájde prácu, môže poberať počas prvého pol roka príspevok vo výške 63,07 eura mesačne. Dostane ho len vtedy, ak jeho hrubá mzda neprekročí trojnásobok minimálnej mzdy. „Súbeh poskytovania pomoci v hmotnej núdzi a osobitného príspevku je vylúčený,“ povedal Stuška. Napríklad ak by vo štvorčlennej rodine, kde sú obaja rodičia nezamestnaní a poberajú dávky v hmotnej núdzi, sa jeden z rodičov zamestnal za minimálnu mzdu, dostával by k platu od štátu ešte 63,07 eura. Rodina by však stratila nárok na dávky v hmotnej núdzi. Od januára by však podľa výšky jeho platu mohli dostávať ešte aj dávky v núdzi.

Ak sa v januári zamestná niekto za minimálnu mzdu, bude v čistom dostávať 339,09 eura. Ak pôjde o človeka, ktorý bol predtým aspoň jeden rok bez práce, štát mu počas prvých šiestich mesiacov bude vyplácať ešte 126,14 eura. To znamená, že jeho celkový čistý príjem dosiahne 465,23 eura. V prípade, že sa v tomto roku zamestná niekto za minimálnu mzdu, jeho čistý plat dosiahne 304,84 eura. K tomu môže dostávať ešte osobitný príspevok od štátu vo výške 63,07 eura počas prvých šiestich mesiacov. To znamená, že budúci rok si polepší o 97 eur. To platí v prípade, že pôjde o jednotlivca, ktorý žije sám. V prípade, že by mal rodinu, mohli by k príspevku a platu v budúcom roku získať ešte aj dávky v hmotnej núdzi.

O tom, či má daný človek nárok na príspevok, alebo nie, rozhoduje jeho hrubá mzda uvedená v pracovnej zmluve. Tá nesmie byť vyššia ako dvojnásobok minimálnej mzdy, čo v budúcom roku bude 760 eur. „Nie je potrebné skúmať mesačný čistý príjem,“ tvrdí Jana Lukáčová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Ak sa poberateľovi príspevku zmení plat, musí to nahlásiť úradu práce. „Ak zamestnávateľ upraví platové podmienky a dohodnutý príjem občana bude vyšší ako dvojnásobok minimálnej mzdy, nárok na osobitný príspevok zanikne,“ dodala Lukáčová.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #zamestnanci #dávka v hmotnej núdzi