Zákon presne vymedzuje vyňatie pôdy z pôdneho fondu

Práva a povinnosti vlastníkov pôdy upravujú a do určitej miery obmedzujú platné zákony zamerané na ochranu poľnohospodárskej pôdy. Legislatíva napríklad nedovoľuje drobenie pozemkov pod prípustnú povolenú mieru a takisto rieši výstavbu nehnuteľností na poľnohospodárskej pôde.

15.01.2015 13:05
pozemok, pôda, pole, družstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata

„V prípade, ak plánuje vlastník pôdy stavať na pozemku katastrom označenom ako orná pôda, chmeľnica, vinica, záhrada, ovocný sad alebo trvalý trávnatý porast, môže byť jeho predstava obmedzená zákonom o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy,“ upozorňuje geodetička Marcela Ledáková.

Viaceré obce v územnoplánovacej dokumentácii určujú na zastavanie aj pozemky patriace do poľnohospodárskeho pôdneho fondu. „Nezastavaný pozemok, ktorý je súčasťou poľnohospodárskeho alebo lesného pôdneho fondu, možno v územnom pláne obce určiť za stavebný pozemok, ak sú splnené podmienky na jeho trvalé vyňatie z pôdneho fondu, alebo ak je v zastavanom území obce. Po schválení územného plánu je možné na tieto pozemky vydať územné rozhodnutie a následne po vyňatí z pôdneho fondu aj stavebné povolenie,“ uvádza autorizovaný geodet Tomáš Baďura z Považskej geodetickej spoločnosti.

Podľa zákona na nepoľnohospodárske účely možno použiť poľnohospodársku pôdu len na základe rozhodnutia o odňatí poľnohospodárskej pôdy. Žiadať o odňatie netreba podľa geodetičky v každom prípade, zákon určuje, kedy to nie je nevyhnutné a stačí iba podať na príslušný úrad žiadosť o stanovisko k pripravovanému zámeru na poľnohospodárskej pôde. Rozhodnutie o odňatí nie je potrebné vydať v prípade, ak ide o zmenu poľnohospodárskeho druhu pozemku s výmerou do 5 000 m2 a zároveň ak sa tento pozemok nachádza v hraniciach zastavaného územia obce. V súvislosti s vydaním stanoviska k pripravovanému zámeru na poľnohospodárskej pôde, ktoré zákon predurčuje pri odňatí poľnohospodárskej pôdy bez vydania rozhodnutia o odňatí, záleží na individuálnom posúdení príslušného úradu v súlade so zásadami ochrany poľnohospodárskej pôdy v zmysle zákona o ochrane poľnohospodár­skej pôdy.

Pri trvalom zábere poľnohospodárskej pôdy je v niektorých prípadoch zo zákona nutné zaplatiť odvod, ktorého výšku presne určuje nariadenie vlády. Ustanovené sú základné sadzby odvodu za trvalé a dočasné odňatie poľnohospodárskej pôdy podľa kódov bonitovaných pôdno-ekologických jednotiek (BPEJ) a zoznam najkvalitnejšej poľnohospodárskej pôdy v príslušných katastrálnych územiach podľa kódu BPEJ, ktoré podliehajú odvodovej povinnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pozemky