Dávky od štátu? Sú ich desiatky

Viac ako jeden a pol milióna dôchodkov, 23-tisíc materských dávok, viac ako 600-tisíc prídavkov na viac ako milión detí, takmer 140-tisíc rodičovských príspevkov či viac ako 170-tisíc príspevkov na kompenzáciu ťažkého zdravotného poistenia. A to je len časť dávok, ktoré každý mesiac vyplácajú úrady práce či Sociálna poisťovňa.

13.03.2015 10:18
finančná gramotnosť, dieťa, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Dávky, ktoré vypláca Sociálna poisťovňa, sa viažu na zaplatené odvody, pričom najčastejšie vyplácanou dávkou sú penzie. „Po dôchodkových dávkach sú najčastejšie nemocenské dávky,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Ich poskytovanie je podmienené splnením podmienok zákona o sociálnom poistení, ku ktorým patrí predovšetkým existencia sociálneho poistenia, prípadne plynutie ochrannej lehoty a trvanie poistenia v dĺžke stanovenej zákonom. Dôležitá je, samozrejme, aj úhrada poistného včas a v správnej výške,“ vysvetlil. Po splnení všetkých podmienok, pričom každý druh dávok ich má iné, môže poistencovi vzniknúť nárok na dôchodkové, nemocenské dávky, dávky poistenia v nezamestnanosti, garančného a úrazového poistenia.

Ak napríklad ochoriete, výška vašej nemocenskej dávky bude maximálne v sume 693 eur mesačne, ak má mesiac 31 dní, alebo v sume 670 eur, ak má 30 dní. Žena, ktorá má nárok na materskú dávku, môže v mesiaci, ktorý má 31 dní, dostať maximálne 819, resp. 792 eur pri 30-dňovom mesiaci.

Zamestnanec má nárok aj na ošetrovné na člena rodiny, ktorým je choré dieťa, manžel, manželka, rodič alebo rodič manžela či manželky. Ošetrovné sa vypláca v jednom prípade najviac desať dní a jeho maximálna suma je 223 eur.

Ak prídete o zamestnanie, prihlásiť sa síce musíte na úrade práce, ale dávku dostanete zo Sociálnej poisťovne. Jej výška má tiež strop, ktorý sa menil v júli. Maximálna suma v mesiaci, ktorý má 31 dní, je 839,90 eura a v mesiaci, ktorý má 30 dní, je 812,80 eura. Maximálna suma tejto dávky sa mení každý rok v júli.

Rodičia, ktorí majú nárok na rodičovský príspevok, musia oň požiadať na úrade práce. Rovnako tak aj o prídavok na dieťa. Nárok na dávky a príspevky si uplatňuje jeden z rodičov písomnou žiadosťou na úrade práce podľa miesta bydliska. Príspevok pri narodení dieťaťa a príplatok k nemu, prídavok na dieťa a rodičovský príspevok si môže rodič uplatniť najskôr od narodenia dieťaťa, ak spĺňa všetky podmienky nároku. Pri opakovaných dávkach, ako je prídavok na dieťa, rodičovský príspevok, je možné spätne doplatiť 6 mesiacov. Pri jednorazových dávkach nárok zaniká uplynutím šiestich mesiacov od narodenia dieťaťa. Každá dávka alebo príspevok sú účelovo viazané a má rozdielne podmienky nároku, ktoré sa nedajú zovšeobecniť.

Na úrad práce musí zájsť aj každý ťažko zdravotne postihnutý občan, ktorý chce požiadať o príspevok na kompenzáciu svojho zdravotného postihnutia alebo ak chce žiadať o príspevok na podporu zamestnávania.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dávky #odvody