Príspevky pomáhajú znevýhodneným občanom

Zdravotné postihnutie prináša ľuďom mnohé znevýhodnenia. Spoločnosť často nepozná ich potreby, obmedzenia a bariéry, ktoré musia každodenne prekonávať.

16.03.2015 10:12
invalid, invalidný vozík Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Zdravotné postihnutie možno definovať ako akúkoľvek duševnú, telesnú, dočasnú, dlhodobú alebo trvalú poruchu alebo hendikep, ktorý týmto ľuďom bráni prispôsobovať sa bežným nárokom života. Zdravotné postihnutie zahŕňa množstvo funkčných obmedzení. Môže byť telesné, psychické a kombinované a zásadným spôsobom ovplyvňuje takmer všetky oblasti života človeka.

„Jednou z takýchto oblastí je aj oblasť pracovnej integrácie a reálneho pracovného uplatnenia. Je pravdou, že spoločnosť poskytuje zdravotne postihnutým v otázkach práce rôzne výhody, ktorými sa snaží, aspoň čiastočne, vyrovnať možnosti v smere pracovného uplatnenia, ktoré vznikajú medzi nimi a zdravou populáciou,“ hovorí Dušan Piršel, riaditeľ Inštitútu pre pracovnú rehabilitáciu občanov so ZP Bratislava. „Jednou z výhod je ich pracovná ochrana, realizovaná cez úrady práce v zmysle vyhľadávania pracovných ponúk, ale aj možnosť poberania invalidného dôchodku v súbehu s vykonávaním práce,“ konštatoval.

Hendikepovaní občania majú nárok aj na peňažné príspevky na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Podmienky na ich poskytnutie sú však veľmi prísne. „Za človeka s ťažkým zdravotným postihnutím sa považuje osoba, ktorej miera funkčnej poruchy je najmenej 50 %. Funkčná porucha je nedostatok telesných, zmyslových alebo duševných schopností človeka, ktorý z hľadiska predpokladaného vývoja zdravotného postihnutia bude trvať dlhšie ako 12 mesiacov,“ vraví Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Na Slovensku máme viac ako 290-tisíc držiteľov preukazu ŤZP a viac ako 76-tisíc ľudí, ktorí vlastnia parkovací preukaz. Vyhotoveniu preukazu osoby s ŤZP, preukazu osoby s ŤZP so sprievodcom, parkovacieho preukazu alebo poskytnutiu peňažného príspevku na kompenzáciu predchádza individuálne posúdenie. „O vyhotovenie jednotlivých preukazov treba písomne požiadať príslušný úrad práce sociálnych vecí a rodiny, ktorý vyhotoví preukaz, ak z právoplatného rozhodnutia o príspevku na kompenzáciu alebo z právoplatného rozhodnutia o preukaze osoby s ŤZP vyplýva, že ide o osobu s ŤZP. Preukaz osoby s ŤZP so sprievodcom sa vyhotoví osobe s ŤZP, ak je odkázaná na sprievodcu, teda pomoc inej osoby alebo na pomoc psa so špeciálnym výcvikom pri zabezpečovaní pohybu, orientácie a komunikácie so spoločenským prostredím,“ povedala Černá.

Na parkovací preukaz má nárok ten, kto je odkázaný podľa komplexného posudku na individuálnu prepravu osobným motorovým vozidlom alebo má praktickú slepotu, alebo úplnú slepotu oboch očí, na základe právoplatného rozhodnutia o parkovacom preukaze.

Hendikepovaný človek môže poberať aj viacero príspevkov. Podľa Černej sú totiž príspevky jednorazové aj opakované. Na základe lekárskeho posudku úrad práce vypracúva komplexný posudok na účely kompenzácie, ktorý obsahuje, okrem iného, aj mieru funkčnej poruchy, vyjadrenie, že ide o osobu s ŤZP, sociálne dôsledky ŤZP vo všetkých oblastiach kompenzácie a návrh druhu, respektíve druhov peňažných príspevkov na kompenzáciu.

Ťažko zdravotne postihnutý občan môže mať aj iné výhody či zľavy. Týkajú sa ho limity doplatkov za lieky, miestny úrad môže požiadať o zníženie, respektíve oslobodenie od daní. Tieto úľavy si stanovuje každá obec či mesto individuálne a to, či sa to týka aj jeho obce či mesta, sa občan dozvie zo všeobecne záväzného nariadenia alebo priamo na úrade.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #invalidný dôchodok #ťažko zdravotne postihnutí