Ťažké zdravotné postihnutie nie je invalidita. Jedno však nevylučuje druhé

Človek, ktorý je invalidný, nemusí byť ťažko zdravotne postihnutým. Invalidita sa posudzuje v Sociálnej poisťovni, zdravotné postihnutie zas na úrade práce.

24.03.2015 08:23
invalid, invalidný, postihnutý, vozík, vozíček,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (4)

Človek, ktorý je invalidný, môže byť zároveň ťažko zdravotne postihnutý, ale aj nemusí. A ten, kto dostáva príspevok na kompenzáciu, nemusí dostávať invalidný dôchodok, ktorý nemá so zdravotným postihnutím nič spoločné. Invalidita sa posudzuje podľa zákona o sociálnom poistení, ťažké zdravotné postihnutie zas podľa zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu.

Ak človek požiada o invalidný dôchodok, musí byť posudkovým lekárom Sociálnej poisťovne uznaný za invalidného. Ak je však niekto uznaný za zdravotne postihnutého, nedostáva žiadnu pravidelnú dávku. „Za človeka s ŤZP sa považuje ten, koho miera funkčnej poruchy je najmenej 50 %. Funkčná porucha je nedostatok telesných, zmyslových alebo duševných schopností človeka, ktorý z hľadiska predpokladaného vývoja zdravotného postihnutia bude trvať dlhšie ako rok,“ vraví Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Tento človek môže dostať príspevok na kompenzáciu. V zákone je ich viac ako desiatka a žiadateľ o ne musí splniť podmienky vzťahujúce sa k jednotlivým príspevkom. Ten, kto ich dostáva, však musí počítať s tým, že ich ovplyvňuje aj výška príjmu.

Ľudia, ktorí čiastočne alebo úplne stratili schopnosť pracovať, môžu v Sociálnej poisťovni požiadať o invalidný dôchodok. Ako vysvetlil riaditeľ jej komunikačného odboru Peter Višváder, „občan je invalidný, ak má pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav pokles schopnosti pracovať o viac ako 40 % v porovnaní so zdravým človekom, pričom dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav je taký, ktorý spôsobuje pokles schopnosti pracovať a ktorý má podľa poznatkov lekárskej vedy trvať dlhšie ako jeden rok“.

Posudzuje ho posudkový lekár na základe lekárskych správ, pričom miera poklesu v percentách sa určuje podľa druhu zdravotného postihnutia, ktoré je rozhodujúcou príčinou dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu. Tú možno potom zvýšiť najviac o 10 %.

Aby mal človek nárok na invalidný dôchodok, musí byť invalidným, získať potrebný počet odpracovaných rokov a ku dňu vzniku invalidity nesmie byť starobným alebo predčasným penzistom.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #invalidný dôchodok #ťažko zdravotne postihnutí