Rodičia v núdzi môžu žiadať o dotáciu na svojho školáka

Perá, zošity, knihy – takéto pomôcky si môžu kúpiť deti z rodín v hmotnej núdzi dvakrát počas školského roka. Žiadatelia o dotácie však nesmú premeškať termín na podanie žiadosti.

27.05.2015 09:42
Slabikar, Lipka, skola, prvak, ziak, skolstvo Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (6)

Deti z rodín v hmotnej núdzi majú počas školského roka každý mesiac nárok aj na dotáciu na stravu. Väčšina z detí má vďaka takejto podpore istotu aspoň jedného teplého jedla za deň. V apríli ju dostalo viac ako 83-tisíc detí.

Dotáciu na školské pomôcky môžu získať deti vždy na začiatku školského roka a na začiatku druhého polroka vo februári. Vo februári dostalo dotáciu na školské pomôcky takmer 76-tisíc detí. Rovnaký počet žiadateľov by mohol dotáciu získať aj teraz v septembri, ak nepremeškajú termín na podanie žiadosti.

Žiadateľom o dotácie môžu byť: zriaďovateľ školy s výnimkou krajského školského úradu, obec podľa sídla školy, ktorej zriaďovateľom je krajský školský úrad, občianske združenie, ktorého členmi sú rodičia alebo iní zástupcovia detí a priatelia školy, ak zriaďovateľom školy je krajský školský úrad.

Dotácie na stravu a pomôcky môžu získať deti z rodín, ktoré sú poberateľmi dávky v hmotnej núdzi, a z rodín, ktorých mesačný príjem počas šiestich za sebou nasledujúcich mesiacov neprekročil životné minimum. V prípade, že je v škole či škôlke viac ako 50 percent detí z rodín, ktorým sa poskytuje dávka v hmotnej núdzi, získavajú dotácie všetky deti v zariadení.

Na dotácie majú nárok žiaci základných škôl a prípravnej triedy v predškolskom zariadení. Cieľom dotácií je podporiť plnenie školskej dochádzky detí. V prípade predškolákov sa sleduje snaha podporiť zaškolenie detí a pripraviť ich na zvládnutie základnej školy.

Dotáciu na stravu možno poskytovať najviac vo výške 1 euro pre dieťa za každý stravovací deň, v ktorom sa zúčastnilo výchovného a vzdelávacieho procesu v materskej škole či na vyučovaní v základnej škole. Dotácia na školské pomôcky sa poskytuje v príslušnom rozpočtovom roku najviac v hodnote 33,20 eura na dieťa, a to v dvoch častiach – do 25. februára a do 25. septembra.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #školské pomôcky #dávky v hmotnej núdzi