Brigádujúci študenti sa môžu vyhnúť odvodom

Mnohí študenti sa počas prázdnin namiesto oddychu vyberú radšej na brigádu. Veľa ráz zastupujú vo firmách tých, čo dovolenkujú, alebo sa zamestnajú na sezónnych prácach na poliach, v sadoch či na kúpaliskách.

16.06.2015 09:22
tínedžer, brigáda, zárobok Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na rozdiel od ostatných zamestnancov majú brigádujúci študenti výhodu pri platení odvodov. Môžu si vybrať jednu dohodu o brigádnickej práci študentov, z ktorej nebudú do príjmu 200 eur platiť odvody. „V prípade ak sa žiak alebo študent rozhodne uplatniť si úľavu na odvodoch pri jednej konkrétnej dohode o brigádnickej práci študentov, musí predložiť svojmu zamestnávateľovi oznámenie a čestné vyhlásenie o tom, že túto konkrétnu dohodu si určuje na neplatenie poistného na dôchodkové poistenie,“ povedala riaditeľka odboru výberu poistného Sociálnej poisťovne Andrea Záhoranová. „Ak si žiak alebo študent vykonávajúci prácu na dohodu o brigádnickej práci študentov túto úľavu neuplatní, z tejto dohody je povinne dôchodkovo poistený,“ dodala. Na rozdiel od ostatných dohodárov však študenti nemusia ani vtedy platiť odvody na nemocenské poistenie a poistenie v nezamestnanosti.

Ak si študent vyberie jednu dohodu, z ktorej nebude platiť odvody, od platenia poistného bude oslobodený aj jeho zamestnávateľ. Ten zaplatí len poistné na úrazové a garančné poistenie v celkovej výške 1,05 percenta z hrubej mzdy. Ak študent za mesiac zarobí 200 eur, zamestnávateľ zaňho zaplatí na odvodoch len 2,10 eura. V prípade, že by na dohodu zamestnal niekoho iného, musel by na poistnom zaplatiť 35,2 percenta z hrubého platu, čo je v tomto prípade 70,40 eura. Aj pre firmy je tak výhodnejšie, ak zamestnajú študenta.

Od platenia odvodov je oslobodený len príjem do výšky 200 eur. „V prípade ak jeho príjem presiahne sumu 200 eur, ale naďalej si uplatňuje úľavu, vzniká mu síce povinné dôchodkové poistenie a on a jeho zamestnávateľ začínajú platiť poistné na starobné a invalidné poistenie, ale ich vymeriavací základ sa znižuje o túto hraničnú sumu 200 eur,“ hovorí Záhoranová.

Napríklad ak by študent za mesiac zarobil 250 eur, odvody sa mu vypočítajú len zo sumy 50 eur. Študent si môže v jednom kalendárnom mesiaci zvoliť len jednu dohodu, z ktorej nemusí platiť odvody. Ak by si ich vybral viac, Sociálna poisťovňa mu za to môže uložiť pokutu.

Okrem odvodov musia študenti platiť zo svojho príjmu aj dane. Ak však ich ročný príjem nepresiahne 3¤803,33 eura, daňový úrad im vráti všetky peniaze, ktoré im zamestnávateľ z platu strhol. Každý brigádujúci študent si môže už priebežne počas roka nechať uplatňovať nezdaniteľnú časť od svojho zamestnávateľa. V takom prípade mu každý mesiac odpočíta z príjmu mesačnú nezdaniteľnú sumu vo výške 316,94 eura. Ak je jeho príjem nižší, nezaplatí žiadne dane. V prípade, že zarobí viac, zamestnávateľ mu strhne daň len zo zvyšnej sumy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študenti #odvody #práca na dohodu