Živnostníkom pomôže minimálny dôchodok

Výška dôchodku sa odvíja od počtu odpracovaných rokov, aktuálnej dôchodkovej hodnoty a priemerného osobného mzdového bodu. Aktuálna dôchodková hodnota sa mení každý rok v závislosti od vývoja priemerných platov v treťom štvrťroku. V tomto roku dosahuje 10,6865 eura.

18.06.2015 09:40
dôchodok, kalkulačka, dôchodca Foto:
Ilustračné foto.
debata (7)
  • Aktuálna dôchodková hodnota predstavuje sumu, ktorú dostanete za jeden odpracovaný rok, v ktorom ste zarábali priemernú mzdu, respektíve ste si z takejto sumy platili odvody. V prípade, že si niekto platil odvody z dvojnásobku priemernej mzdy, dostane za tento odpracovaný rok dvojnásobok aktuálnej dôchodkovej hodnoty. A v prípade, že si niekto platil odvody len z polovice priemernej mzdy, jeho dôchodok za daný rok vzrastie o polovicu aktuálnej dôchodkovej hodnoty.
  • Minimálny vymeriavací základ, z ktorého platí odvody až 85 percent živnostníkov, dosahuje 50 percent priemernej mzdy. To znamená, že takémuto živnostníkovi sa za každý odpracovaný rok, v ktorom si platí minimálne odvody, zvýši dôchodok o polovicu aktuálnej dôchodkovej hodnoty.
  • Pri výpočte dôchodku sa najprv vypočítajú osobné mzdové body za jednotlivé roky. Za roky, v ktorých si podnikateľ platil minimálne odvody, získa osobný mzdový bod vo výške 0,5. V prípade, že by si tento živnostník platil aj dobrovoľné odvody z minimálneho vymeriavacieho základu, jeho osobný mzdový bod by bol v danom roku 1. Osobné mzdový body za jednotlivé roky sa následne spriemerujú a získame tak priemerný osobný mzdový bod. Ten sa vynásobí aktuálnou dôchodkovou hodnotu a počtom odpracovaných ro­kov.
  • Mnohých živnostníkov pri výpočte dôchodku zachráni to, že v minulosti boli zamestnancami, a preto mali vyšší vymeriavací základ. Sociálna poisťovňa sa totiž nestretáva s prípadmi, že by si niekto celý život platil len minimálne odvody. Od júla pomôže živnostníkom aj zavedenie minimálne dôchodku. Budú mať naň nárok všetci ľudia, ktorí odpracovali aspoň 30 rokov. Suma minimálneho dôchodku bude závisieť od toho, koľko rokov živnostník odpracoval. Pri 30 odpracovaných rokoch to bude 269,50 eura. S každým ďalším odpracovaným rokom sa bude táto suma zvyšovať.

Príklad: Aký dôchodok dostane živnostník, ak by si celý život platil minimálne odvody

Živnostník dovŕšil dôchodkový vek 16. 6. 2015 a od tohto dňa požiada o starobný dôchodok. Od ukončenia povinnej školskej dochádzky do dovŕšenia dôchodkového veku získal 40,3480 roka dôchodkového poistenia (ODP). Priemerný osobný mzdový bod (POMB) je v hodnote 0,5162 a aktuálna dôchodková hodnota (ADH) na rok 2015 je 10,6865 eura.

Starobný dôchodok = POMB x ODP x ADH
Starobný dôchodok = 0,5162 × 40,3­480 × 10,6865
Starobný dôchodok = 222,60 eura

K tomu patrí zvýšenie (valorizácia) o 5,20 eura. Starobný dôchodok k 16. 6. 2015 je 227,80 eura.

Od 1. júla by mal začať platiť minimálny dôchodok, keďže tento živnostník spĺňa nárok na minimálny dôchodok, Sociálna poisťovňa mu vďaka tomu, že odpracoval 40 rokov, bude od júla posielať každý mesiac 311,10 eura. Vďaka zavedeniu minimálneho dôchodku si preto polepší o 83,30 eura mesačne.

Príklad však nie je možné aplikovať na všetkých živnostníkov, ktorí si celý život platili odvody z minimálneho vymeriavacieho základu. Suma dôchodku sa počíta individuálne a rozhoduje každý jeden deň dôchodkového poistenia od ukončenia povinne školskej dochádzky do dovŕšenia dôchodkového veku. Je veľmi málo pravdepodobné, že dvaja živnostníci získajú rovnaké obdobie dôchodkového poistenia a majú rovnaké odvody. Navyše do roku 1990 nebol stanovený minimálny vymeriavací základ.

Sociálna poisťovňa sa nestretáva s prípadmi, že by občan počas celého produktívneho obdobia dosahoval len minimálne vymeriavacie základy. V posledných rokoch sa, naopak, stretáva s tým, že živnostníci v preddôchodkovom veku sa z dôvodu zvýšenia si svojho budúceho dôchodku prihlásia na dobrovoľné dôchodkové poistenie.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #SZČO #minimálny dôchodok