Dávku v nezamestnanosti dostanete, aj keď dáte výpoveď

Požiadať o podporu v nezamestnanosti alebo o predčasný dôchodok? Nad touto otázkou rozmýšľa množstvo ľudí, ktorí krátko pred dosiahnutím dôchodkového veku stratia prácu. Nájsť si v takomto veku nové zamestnanie je totiž veľmi ťažké.

05.10.2015 10:01
dôchodca, dôchodok, predčasný, senior Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Platí pritom, že kto chce získať dávku v nezamestnanosti alebo predčasnú penziu, musí v prvom rade splniť zákonom stanovené podmienky. V prípade predčasného dôchodku musí mať žiadateľ odpracovaných aspoň 15 rokov, do dosiahnutia dôchodkového veku mu nesmú chýbať viac ako dva roky a zároveň vypočítaná suma predčasnej penzie nesmie byť nižšia ako 1,2-násobok životného minima, čo je v súčasnosti 237,80 eura.

Na získanie dávky v nezamestnanosti je základnou podmienkou, že žiadateľ bol v posledných troch rokoch aspoň dva roky poistený v nezamestnanosti. Tieto dva roky poistenia nemusia byť pritom v celku. V prípade, že o dávku žiada človek, ktorý pracoval len na dobu určitú, postačí, ak dva roky poistenia získal v posledných štyroch rokoch. V takom prípade však nebude dostávať dávku v nezamestnanosti šesť mesiacov, ale len štyri mesiace.

Ak sa chce niekto poradiť, či je pre neho výhodnejšie požiadať o predčasný dôchodok, alebo o dávku v nezamestnanosti, môže sa obrátiť na pobočku Sociálnej poisťovne. „Každý človek sa môže v pobočke Sociálnej poisťovne poradiť vo veci dávok vyplácaných Sociálnou poisťovňou, to znamená, že aj vo veci nároku a výplaty dávky v nezamestnanosti a predčasného starobného dôchodku. O tom, čo je pre neho najvýhodnejšie, rozhoduje však sám, na základe svojich sociálnych, ekonomických a zdravotných možností. Pracovníčka pobočky môže poistencovi pomôcť s informatívnym výpočtom dávok,“ povedal riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Vypočítať si približnú výšku dôchodku možno na internetovej stránke Sociálnej poisťovne. V prípade predčasného dôchodku je potrebné výslednú sumu znížiť o pol percenta za každých začatých 30 dní, ktoré žiadateľovi chýbajú do dovŕšenia dôchodkového veku. „Ak teda poistenec chce ísť do predčasného dôchodku presne dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku, z výslednej sumy si odpočíta 12,5 percenta,“ tvrdí Višváder. Výška penzie pritom závisí od počtu odpracovaných rokov a mzdy, ktorú žiadateľ dosahoval od roku 1984. Do výpočtu vstupuje aj aktuálna dôchodková hodnota, ktorá sa každý rok zvyšuje podľa nárastu priemernej mzdy v treťom štvrťroku. V tomto roku je vo výške 10,6865 eura.

Výška dávky v nezamestnanosti sa odvíja od mzdy, z ktorej si poistenec platil odvody v posledných dvoch rokoch. „Zjednodušene možno povedať, že výška dávky v nezamestnanosti je zhruba 50 % hrubého mesačného príjmu, ktorý poistenec dosahoval v rozhodujúcom období,“ vraví Višváder. Maximálne sa však dávka v nezamestnanosti počíta z dvojnásobku priemernej mzdy, čo znamená, že v mesiaci, ktorý má 31 dní, môže dostať nezamestnaný dávku v maximálnej výške 874,50 eura.

Požiadať o dávku v nezamestnanosti môžu len ľudia, ktorí sú zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie. Podporu dostanú aj tí ľudia, ktorí dajú sami výpoveď. „Dôvod skončenia pracovného pomeru nemá vplyv na dávku v nezamestnanosti. Ak poistenca úrad práce, sociálnych vecí a rodiny zaradí do evidencie uchádzačov o zamestnanie a poistenec v posledných troch rokoch pred zaradením do evidencie získal najmenej dva roky poistenia v nezamestnanosti, nárok na dávku mu vznikne, aj keď pracovný pomer skončil výpoveďou zamestnanca, ktorú sám dal,“ dodal Višváder.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #dávka v nezamestnanosti