Musím zaplatiť daň, ak predám dom po bratovi?

Po nebohom bratovi som zdedila časť domu a pozemku. Z predaja som získala sumu 13 000 eur. Nehnuteľnosť som vlastnila tri roky. Brata som opatrovala 6 rokov. Akú sumu budem musieť zaplatiť pri podaní daňového priznania? Ja som starobná dôchodkyňa, mám 72 rokov a vlastním preukaz ŤZP. Čitateľka

02.12.2015 07:20
stavebné, sporenie, hypotéka, peniaze, úver Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Zákon o dani z príjmov oslobodzuje príjem z predaja nehnuteľnosti získanú dedením v priamom rade alebo niektorým z manželov, ak uplynie aspoň päť rokov odo dňa nadobudnutia nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa. Vy ako sestra do priameho radu nepatríte (patria tam rodičia, deti, starí rodičia, vnuci), preto túto podmienku nespĺňate. Nespĺňate ani druhú podmienku – lehotu piatich rokov, pretože ste nehnuteľnosť vlastnili len tri roky. Opatrovanie brata na účely oslobodenia od dane nemá žiaden vplyv.

Váš príjem z predaja vo výške 13 000 eur budete musieť zdaniť ako ostatný príjem – podľa § 8 ods. 1 písm. b) zákona o dani z príjmov. Nezabudnite si však odpočítať aj výdavky. Predpokladám, že brat vlastnil dom a pozemok viac ako 5 rokov. Preto, keby ho predával on, mal by príjem oslobodený. A v takomto prípade si vy uplatníte výdavok podľa § 25. Výdavkom bude reprodukčná cena nehnuteľnosti zistená v čase dedenia, t. j. bude to cena nehnuteľnosti uvedená v dedičskom rozhodnutí. Vy vzhľadom na to, že ste zdedili len časť domu a pozemku, uplatníte si len pomernú časť ceny, ktorá prislúcha k vami zdedenej časti. Ak ste mali aj iné výdavky spojené s predajom, napr. poplatok za vypracovanie zmluvy, poplatok u notára alebo iný súvisiaci výdavok, napr. kolok na katastri, tak si ich zahrniete tiež do výdavkov.

Zdaňovať budete rozdiel sumy príjmu 13 000 eur a načítaných súvisiacich doložených výdavkov. To bude váš základ dane, z ktorého odvediete daň vo výške 19 %.

Napriek tomu, že ste starobná dôchodkyňa, budete platiť zdravotné poistné, ktoré vám vypočíta zdravotná poisťovňa na základe údajov z vášho daňového priznania prebratého z daňového úradu a oznámi vám to písomne. Oznámenie zašle až po podaní daňového priznania v lete roku 2016. Budete musieť uhradiť prípadný nedoplatok, ktorý vyplynie z ročného vyúčtovania zdravotného poistenia.

Tento výdavok po zaplatení si môžete zohľadniť v dodatočnom daňovom priznaní k dani z príjmov fyzických osôb za rok 2015, na základe ktorého vám vrátia preplatok na dani, ktorý vznikne z dôvodu navýšených výdavkov.

Podľa toho, akú výšku základu dane dosiahnete, môže sa stať, že zdravotná poisťovňa vás bude považovať za samoplatiteľa a nie za poistenca štátu. V súlade so zákonom o zdravotnom poistení je minimálnym vymeriavacím základom samoplatiteľa na rok 2015 suma 4 944 eur (12 × 50 % priemernej mesačnej mzdy vo výške 824 eur), to znamená, že minimálny vymeriavací základ pre samoplatiteľa je suma 412 eur.

Ak presiahnete sumu 4 944 eur (váš základ dane), tak budete platiť 7 % zo sumy 412 eur = 28,84 eura mesačne. Ak základ bude vyšší, tak mesačný preddavok sa bude zvyšovať. Preddavok budete platiť po dobu 12 mesiacov od nasledujúceho roku, t. j. 2017– od januára do decembra.

Odvod na zdravotné poistenie vo výške 7 % platí samoplatiteľ so zdravotným postihnutím, čiže vy ako vlastníčka preukazu ŤZP.

Odpovedala: Ing. Iveta Jobová, daňová poradkyňa a členka Slovenskej komory daňových poradcov

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #otázky čitateľov #predaj nehnuteľnosti