Zamestnanci si odpočítajú nezdaniteľné časti, živnostníci aj výdavky

Každý by chcel zaplatiť čo najnižšie dane. Kým zamestnanci majú veľmi obmedzené možnosti, ako si znížiť svoj daňový základ, podnikatelia dokážu na daniach ušetriť vďaka výdavkom na podnikanie.

04.12.2015 09:26
dane, odvody, daňové, priznanie, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Všetci ľudia si môžu pri príjmoch za zamestnania či zo živnosti odpočítať nezdaniteľnú časť základu dane na daňovníka. Jej základná suma je v tomto roku 3 803,33 eura. Ak niekto zarobí menej, neplatí vôbec dane. Pri vyššom príjme sa mu daň vypočíta len zo sumy, ktorá túto hranicu prekračuje. Lepšie zarábajúcim sa suma nezdaniteľného minima postupne znižuje až na nulu.

Väčšine zamestnancov uplatňuje nezdaniteľnú sumu priebežne počas roka ich zamestnávateľ. Z príjmu im každý mesiac odpočíta jednu dvanástinu nezdaniteľného minima a daň im strhne až zo zvyšnej sumy. Živnostníci si musia nezdaniteľnú časť základu dane odpočítať sami v daňovom priznaní. Nezdaniteľnú sumu si pritom možno odpočítať len z aktívnych príjmov, ako je zamestnanie či živnosť. Kto má len príjmy z prenájmu či z úrokov v banke, nemá nárok na túto nezdaniteľnú sumu.

Ak má niekto nepracujúceho manžela alebo manželku, môže využiť aj ďalšiu nezdaniteľnú časť, ktorej základná suma je takisto 3 803,33 eura. Ľuďom s vyšším zárobkom sa aj táto nezdaniteľná suma postupne znižuje až na nulu. Od tejto nezdaniteľnej sumy je potrebné odpočítať vlastný príjem manželky. Ak by napríklad bola žena celý rok na rodičovskej dovolenke a okrem toho by mala ročný príjem z dohody o vykonaní práce vo výške 500 eur, jej muž by si musel nezdaniteľnú sumu na manželku znížiť o 500 eur. Rodičovský príspevok sa do príjmu nepočíta, materské však áno.

Rodičia môžu využiť aj ďalšiu úľavu, a tou je daňový bonus. Vďaka nemu si môže jeden z rodičov znížiť svoju daň na každé dieťa o 21,41 eura mesačne. V prípade, že niekomu vyjde nižšia daň, ako je výška bonusu, tak mu štát doplatí rozdiel. Napríklad ak si matka uplatňuje bonus na tri deti v celkovej výške 64,23 eura a jej daň by pred odpočítaním bonusu bola 20 eur, nielenže nebude platiť žiadnu daň, ale štát jej doplatí 44,23 eura. Daňový bonus tak môžu využiť aj rodičia s nízkym príjmom.

Na všetky nezdaniteľné sumy, ako aj na daňový bonus majú okrem zamestnancov a dohodárov nárok aj živnostníci. Tí si navyše zo svojho príjmu odpočítajú aj výdavky na podnikanie. Zákon umožňuje odrátať si také výdavky, ktoré slúžia na dosiahnutie, udržanie a zabezpečenie príjmov. Všetky takéto výdavky musia byť zaúčtované a podnikateľ musí mať doklad o ich zaplatení.

Na konci roka mnoho podnikateľov rieši, čo všetko by si mohli dať ešte do nákladov, aby zaplatili čo najnižšie dane. „Živnostník môže prehodnotiť svoje výdavky pred koncom zdaňovacieho obdobia v súvislosti s jeho podnikaním a vykázanou činnosťou v inom mieste, ako je jeho pravidelné pracovisko. Ak mal výdavky na stravovanie – môže si uplatniť diéty podľa zákona o cestovných náhradách. Pokiaľ si do daňových výdavkov nezahrnul ubytovanie, cestovné dopravnými prostriedkami a tiež aj výdavky do výšky náhrady za spotrebované pohonné látky podľa cien platných v čase ich nákupu – môže sa tak ešte rozhodnúť,“ vraví Iveta Jobová, daňová poradkyňa a členka Slovenskej komory daňových poradcov.

Mnohé výdavky, ktoré si podnikatelia dávajú do nákladov, môžu mať aj charakter osobnej spotreby. Zákon od tohto roku umožňuje dať si do nákladov paušálne 80 percent z ceny takéhoto výrobku alebo si podnikateľ zvolí, v akom pomere ho používa na súkromné účely a v akom na podnikanie, a príslušnú časť ceny si potom dá do nákladov. „Ak si však pred daňovou kontrolou obháji , že napríklad vysávač, notebook, sedačku alebo mobilný aparát vrátane všetkých hovorov používa len na podnikanie, tak nemá čo krátiť alebo dávať do pomeru,“ povedala Jobová.

Podnikatelia sa môžu pred koncom roka rozhodnúť aj nakúpiť reklamné darčeky pre svojich zákazníkov. Cena takýchto darčekov nemôže pritom presiahnuť 17 eur. „Nemôže im darovať darčekové reklamné poukážky, tabak a alkohol – pokiaľ ich výroba nepatrí do hlavného predmetu jeho činnosti,“ tvrdí Jobová. V prípade alkoholu má výnimku len víno. Podnikatelia si tak môžu z daňového základu odpočítať fľašu vína, no fľašu slivovice už nie. Nákupom vína si však môžu odpočítať najviac päť percent zo základu dane.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #nezdaniteľné minimum