Musím zaplatiť daň a zdravotné poistenie?

Chcem vás poprosiť o radu, či som povinný zaplatiť zdravotné poistenie a daň z príjmu z jednorazovej náhrady, ktorá mi bola priznaná za obmedzenie bežného obhospodarovania na mojom lesnom pozemku vo výške 2 207 eur. Náhradu mi priznal a poukázal na účet okresný úrad, odbor životného prostredia, dňa 15. 6. 2015. Gustáv Hatiar, Ivachnová

04.12.2015 11:12
les, práca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Náhrada za obmedzenie bežného obhospodarovania na lesnom pozemku v dôsledku straty alebo zníženia výnosu z dreva, v dôsledku zvýšených nákladov obhospodarovania alebo v dôsledku obmedzenia spracovania dreva pri odstraňovaní následkov mimoriadnych okolností a nepredvídaných škôd v lesoch sa vyjadruje v peňažných prostriedkoch v slovenskej mene. Škodou sa podľa výkladu súdnej praxe rozumie majetková ujma poškodeného, ktorú je možné objektívne vyjadriť v peniazoch. Uhrádza sa skutočná škoda a zmarený zisk, pričom obe tieto formy sú rovnocenné. Vaša prijatá náhrada je majetková ujma, vzniknutá škoda, príp. zmarený zisk podľa jej druhu.

Zákon o dani z príjmov oslobodzuje v § 9 ods. 2 písm. i) tiež prijaté náhrady škody okrem náhrady škody spôsobenú na majetku, ktorý bol v čase vzniku obchodným majetkom (t. j. majetok zahrnutý v majetku podnikateľa).

Ak predpokladám, že prijatá jednorazová náhrada vo výške 2 207 eur sa netýkala obchodného majetku, tak nemáte povinnosť podávať daňové priznanie ani platiť daň z príjmu fyzických osôb. Bude to príjem od dane oslobodený. Z oslobodených príjmov sa tiež zdravotné odvody neplatia.

Odpovedala: Ing. Iveta Jobová, daňová poradkyňa a členka Slovenskej komory daňových poradcov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #otázky čitateľov #zdravotné odvody