Živnostníci zaplatia vyššie odvody, zamestnanci majú novú úľavu

Viacerí živnostníci si priplatia na odvodoch, niektorí zamestnanci, naopak, ušetria. Dane z príjmu zostávajú na rovnakej úrovni ako minulý rok. Nemení sa ani nezdaniteľné minimum. Daňové úrady si však po novom budú môcť pýtať výrazne vyššie pokuty za daňové delikty.

07.01.2016 09:27
dane, kalkulačka, odvody, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (19)

Už tretí rok po sebe zostane nezdaniteľná časť základu dane na rovnakej úrovni. Od daní tak pre väčšinu ľudí bude aj naďalej oslobodený príjem vo výške 3 803,33 eura. Nezdaniteľné minimum je totiž nadviazané na životné minimum, ktoré sa od júla 2013 nemenilo. Ak by nezdaniteľná suma vzrástla, znamenalo by to, že zamestnancom by sa zvýšil ich čistý príjem aj vtedy, ak by ich hrubý zárobok zostal nezmenený.

Už od polovice decembra spustila vláda novú odvodovú úľavu pre ľudí z okresov s vysokou nezamestnanosťou. Ak firma zamestná človeka z takéhoto okresu, ktorý je minimálne šesť mesiacov bez práce, bude za neho platiť odvody len na úrazové a garančné poistenie v celkovej výške 1,05 percenta z hrubej mzdy. Pri hrubom plate 500 eur to znamená, že za neho zaplatí na odvodoch len 5,25 eura. Ak by zamestnala človeka bez tejto úľavy, mesačne by okrem hrubej mzdy platila odvody vo výške 176 eur. Toto zvýhodnenie môžu firmy využívať 12 mesiacov, potom začnú platiť riadne odvody.

Naopak, väčšina živnostníkov bude musieť v tomto roku začať platiť vyššie odvody do Sociálnej poisťovne i na zdravotné poistenie. Od januára vzrástol minimálny vymeriavací základ, z ktorého si platí odvody väčšina podnikateľov. Najnižšie odvody do Sociálnej poisťovne v tomto roku dosiahnu 142,20 eura a do zdravotnej poisťovne 60,06 eura mesačne.

Zdravotné poisťovne oznámili živnostníkom, aké preddavky na poistné majú platiť spolu s výsledkom ročného zúčtovania zdravotného poistenia. Sociálna poisťovňa zase v priebehu januára informuje listom živnostníkov o tom, aké odvody majú v tomto roku platiť. Podnikatelia zaplatia prvýkrát vyššie odvody začiatkom februára, keď sú splatné odvody za január.

Od januára platí aj novela daňového poriadku, ktorá výrazne mení systém pokút za daňové previnenia. „Dôvodom na túto zmenu bolo motivovať daňové subjekty plniť svoje povinnosti riadne a včas a v prípade, že zistia pochybenie, motivovať ich, aby sa sami snažili čo najskôr o nápravu a nečakali na daňovú kontrolu,“ povedala hovorkyňa ministerstva financií Alexandra Gogová.

Doteraz bola výška pokuty rovnaká bez ohľadu na to, či sám daňovník podal dodatočné daňové priznanie, v ktorom napravil svoju chybu, alebo toto pochybenie odhalila až kontrola z daňového úradu. Pokuty boli rovnaké bez ohľadu na to, či sa na chybu prišlo ihneď, alebo až po niekoľkých rokoch. Ak sa podnikateľ pomýlil v daňovom priznaní, bolo pre neho výhodnejšie nepodávať dodatočné daňové priznanie, ale čakať, či túto chybu odhalí kontrola. Po novom bude pokuta tým vyššia, čím neskôr sa odhalí. Navyše ak ju daňovník sám napraví, dostane nižšiu pokutu, ako keby ju odhalila kontrola.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #odvody #SZČO #zamestnanci