Najprv dávka v nezamestnanosti, potom predčasná penzia

Ľudia, ktorí stratia prácu v preddôchodkovom veku, väčšinou majú veľký problém znovu sa zamestnať. Zamestnávatelia často uprednostnia pri výbere nových zamestnancov mladších ľudí, a tak starším nezostáva nič iné, ako poberať dávky v nezamestnanosti alebo požiadať o predčasný dôchodok.

22.01.2016 09:42
výpoveď, nezamestnaný, predčasný, dôchodok Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Dávku v nezamestnanosti môže človek dostať v prípade, ak bol v posledných štyroch rokoch aspoň tri roky poistený pre prípad nezamestnanosti. Ak pracoval len na dobu určitú, stačia mu dva roky poistenia. Predčasný dôchodok zase môže získať ten, kto odpracoval aspoň 15 rokov, do dovŕšenia dôchodkového veku mu chýbajú najviac dva roky a zároveň je vypočítaná výška penzie vyššia ako 1,2-násobok životného minima.

Rozhodnúť sa, či je výhodnejšia predčasná penzia, alebo dávka v nezamestnanosti, musí každý sám. Ľuďom bez práce sa môže vyplatiť, ak najprv požiadajú o dávku v nezamestnanosti, ktorú môžu poberať najviac šesť mesiacov. Ak si za tento čas nenájdu prácu, môžu následne požiadať o predčasný dôchodok. Vďaka tomu bude ich predčasný dôchodok vyšší, ako keby oň požiadali hneď. Suma predčasnej penzie sa totiž znižuje o pol percenta za každých začatých 30 dní, ktoré žiadateľovi chýbajú do dovŕšenia dôchodkového veku. To znamená, že čím neskôr niekto požiada o predčasný dôchodok, tým bude jeho suma vyššia.

Napríklad ak by niekomu vychádzala výška starobnej penzie na 450 eur, v prípade odchodu do predčasnej penzie v najskoršom možnom termíne, teda dva roky pred dosiahnutím dôchodkového veku, by sa táto suma znížila o 12,5 percenta. Dostával by preto predčasnú penziu vo výške 393,80 eura. Ak by najprv šesť mesiacov poberal dávku v nezamestnanosti a až potom požiadal o predčasný dôchodok, prišiel by len o 9,5 percenta z vypočítaného starobného dôchodku. To znamená, že by jeho predčasná penzia dosiahla 407,30 eura.

Dávka v nezamestnanosti sa počíta z platu, ktorý daný človek poberal v posledných dvoch rokoch pred stratou práce. Nezamestnaný tak dostane polovicu svojej hrubej mzdy. Dávka v nezamestnanosti sa počíta najviac z dvojnásobku priemernej mzdy. V súčasnosti tak môže dosiahnuť najviac 874,50 eura v mesiaci, ktorý má 31 dní.

„Poistenec si uplatňuje nárok na dávku v nezamestnanosti v pobočke Sociálnej poisťovne príslušnej podľa miesta trvalého pobytu na základe písomnej žiadosti, za ktorú sa považuje oznámenie úradu práce, sociálnych vecí a rodiny o zaradení do evidencie uchádzačov o zamestnanie. K žiadosti súčasne predkladá vyplnené tlačivo Žiadosť o dávku v nezamestnanosti, ktorej súčasťou je aj Poučenie žiadateľa o dávku v nezamestnanosti,“ vraví riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Sociálna poisťovňa má podľa zákona rozhodnúť o žiadosti do 60 dní, priemerná dĺžka konania však v skutočnosti dosahuje 14 až 15 dní.

Vybavenie predčasného dôchodku trvá dlhšie. „Zákon Sociálnej poisťovni ukladá vybaviť tieto žiadosti do 60 dní, v zložitých prípadoch do 120 dní, pričom žiadateľ musí byť vyrozumený o takomto predĺžení lehoty. Prax však ukazuje, že Sociálna poisťovňa vybavuje tieto žiadosti v priemere za 45 dní,“ povedal Višváder.

Ak niekto požiada o predčasný dôchodok, môže si to neskôr rozmyslieť a svoju žiadosť stiahnuť. Urobiť tak možno aj vtedy, ak Sociálna poisťovňa už rozhodla. „Do 30 dní od vydania rozhodnutia o priznaní predčasného starobného dôchodku môže svoju žiadosť zobrať späť. Táto žiadosť musí byť písomná a musí byť z nej jasné, že žiadateľ žiada o späťvzatie žiadosti o priznanie predčasného starobného dôchodku,“ tvrdí Višváder.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #predčasný dôchodok #dávka v nezamestnanosti