Zákony nepovoľujú rozdeliť každú nehnuteľnosť

Pôda, pozemky, byt či domy sa najčastejšie delia pri dedičskom konaní, darovaní či inom prevode vlastníctva. Nie vždy ale legislatíva umožňuje predmetnú nehnuteľnosť rozdeliť na vyžadované časti.

13.05.2016 10:23
pozemok, pozemky, dedičstvo, pôda Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

Vlastníkov nehnuteľností pri potrebnom delení majetku často obmedzuje konkrétne daná právna úprava. Najvýraznejším spôsobom zasahuje legislatíva do delenia pozemkov. Poľnohospodárska pôda a pozemky sú deliteľné. Vlastník má právo majetok rozdeliť na menšie časti a ďalej s nimi nakladať.

Podľa právničky Petry Kováčovej si ale treba uvedomiť, že pri každom úkone, ako je napríklad darovanie, predaj alebo v dedičskom konaní, sa preveruje deliteľnosť pozemku. „Zároveň sa prihliada na to, kde sa predmetný pozemok nachádza. Zákon o zákaze drobenia pozemkov stanovuje, že ak sa predmetný pozemok nachádza v zastavanom území obce, rozdeliť ho možno vždy. Ak sa nachádza v nezastavanom území obce, môže byť delenie parcely problematické, pretože vlastník musí dodržať ustanovenia zákona o zákaze drobenia pozemkov,“ vysvetľuje právnička.

Podľa tejto platnej právnej úpravy nemôže v extraviláne vzniknúť pozemok menší ako 2 000 m2, ak ide o poľnohospodársky pozemok, alebo pozemok menší ako 5 000 m2, ak ide o lesný pozemok.

Byty, domy, chaty a iné nehnuteľnosti v podobe budov a stavieb majiteľ takisto nemôže rozdeliť podľa vlastnej vôle. Deliť ich zo zákona možno len tak, aby vznikli samostatné stavby, ktoré sú v súlade so stavebnými predpismi. „Pri reálnom delení budovy či stavby je dôležitá skutočnosť, že stavby a budovy možno deliť iba zvislo, nie vodorovne,“ hovorí právnička. Nepripúšťa sa teda delenie stavby, pri ktorej by jednotlivé podlažia budovy mali vlastniť rôzne osoby. Občiansky zákonník totiž za nehnuteľnosti, ktoré môžu byť predmetom občianskoprávnych vzťahov považuje len tie, ktoré sú so zemou spojené pevným základom.

Delenie nehnuteľnosti ovplyvňuje aj to, či je vo vlastníctve jednej ako aj viacerých osôb. Ak byt, dom či pozemok vlastní jedna osoba, môže s nimi nakladať podľa vlastného uváženia. V prípade, ak sa nachádzajú v spoluvlastníctve osôb viacerých, musia s právnymi úkonmi súhlasiť všetci spoluvlastníci, a teda súhlasiť aj s rozdelením nehnuteľnosti na menšie celky.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba