Daňová poradňa: Diaľničná známka pri súkromnom aute

Mnohých podnikateľov zaujíma, či si môžu dať do nákladov aj činnosti spojené s využívaním súkromného auta na pracovné účely. Jednou z častých otázok je práve kúpa diaľničnej známky.

05.08.2016 13:10
Diaľnica, značka Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Ktoré položky môžu byť zahrnuté do nákladov

Súkromným autom sa rozumie automobil nezaradený do obchodného majetku. Podľa zákona č. 283/2002 Z.z o cestovných náhradách v znení neskorších zmien je možné v prípade používania súkromného auta na pracovné účely živnostníkom, inou samostatne zárobkovo činnou osobou (SZČO), zamestnancom alebo konateľom spoločnosti s ručením obmedzeným uplatniť do daňových výdavkov nasledujúce položky:
  • náhrady za spotrebované pohonné látky
  • základnú náhradu za každý kilometer jazdy (podľa zákona č. 632/2008 Z.z. je to 0,183 €/km pre osobné autá)
  • daň z motorových vozidiel
  • výdavky súvisiace s prevádzkou vozidla

Medzi výdavky súvisiace s prevádzkou vozidla patrí aj diaľničná známka alebo parkovanie. Nie je však možné uplatniť si náklady, akými sú:

  • zákonné či havarijné poistenie
  • opravy, technické a emisné kontroly
  • náplne (oleje a kvapaliny)
  • garančné prehliadky

Daňovník si môže podľa zákona o dani z príjmov (konkrétne zákon č. 595/2003 Z.z, § 19 ods. 2 písm. e) uplatniť aj náklady vznikajúce pri pracovných cestách do zahraničia, a to najviac vo výške podľa zákona o cestovných náhradách.

Podmienky odpisu diaľničnej známky

Stanovené sú špecifické podmienky, podľa ktorých môže byť súkromný automobil využívaný na pracovné účely, a teda diaľničná známka odpísaná z nákladov. V prípade živnostníka alebo inej SZČO musí byť automobil v jeho osobnom vlastníctve. Zamestnanec alebo konateľ spoločnosti s ručením obmedzeným nemusí byť vlastníkom automobilu – môže si ho požičať od rodiny, alebo aj z požičovne.

Všetky výdavky, akými je aj kúpa diaľničnej známky, musia byť zdokladované – stávajú sa daňovo uznaným nákladom, ak preukázateľne súviseli s pracovnou cestou. Ak však tieto výdavky, medzi ktoré patrí tiež diaľničná známka, súvisia aj s používaním vozidla na súkromné účely, nie je možné tieto výdavky zahrnúť do daňových výdavkov v plnej výške, ale len vo výške prislúchajúcej pomeru využitia vozidla k pracovným cestám.

Na čo treba dať pozor

Ak automobil živnostníka bol v minulosti evidovaný ako obchodný majetok, z ktorého bol odpísaný a využívaný len na súkromné účely, živnostníkovi zaniká nárok na odpis položiek súvisiacich s pracovnou cestou.

Živnostník tiež nemôže vložiť do nákladov diaľničnú známku, ak použil požičané auto, avšak môže použiť automobil patriaci do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.

Zdroj: Profit365.sk

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #profit365.sk