Chcete si prenajať pôdu?

Prenajímanie poľnohospodárskej pôdy upravuje zákon o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov. Zmluvy o prenájme sa riadia aj niektorými ustanoveniami Občianskeho a Obchodného zákonníka. Tieto zákony zaväzujú samostatne hospodáriacich roľníkov, družstvá, súkromné podniky, Slovenský pozemkový fond, ale aj vlastníkov pôdy.

11.08.2016 08:11
pôda, pozemok, družstvo, traktor Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pri prenájme pôdy je najdôležitejšie si dať pozor na zmluvu a dohodnúť sa na presne stanovených zmluvných podmienkach. Špeciálne si treba dať pozor na podmienky vyplácania nájmu, pretože niektorí nájomcovia neplatia nájom vôbec alebo platia nepravidelne. „Nájomná zmluva je zmluvou odplatnou, preto sa musí v zmluve uviesť aj výška dohodnutej odplaty – nájomného,“ upozorňuje právnička Petra Kováčová.

Pri podpise zmluvy treba brať do úvahy aj dĺžku trvania nájmu, ak majiteľ pôdy zistí, že podmienky sú preňho nevýhodné a nájomca neplatí, musí zvyčajne dlho čakať, kým môže zmeniť nájomcu. „Dôležité je uviesť, za akých podmienok môže vlastník – nájomca zmluvu vypovedať,“ radí právnička Petra Kováčová. Zmluvu možno uzatvoriť aj na neurčitý čas s možnosťou výpovede k 1. novembru príslušného roka. Výpovedná lehota je jeden rok, ak sa vlastník s užívateľom nedohodnú inak.

Ak sa však uzatvára nájomná zmluva na užívanie poľnohospodárskych pozemkov a nájomca je v postavení prevádzkovateľa podniku, tak platí, že prenajímanie sa riadi ustanovením zákona, ktoré hovorí, že pri prevádzkovaní podniku sa nájomná zmluva uzatvára najmenej na 5 rokov. Ak je uzavretá na určitý čas, čas nájmu je najviac 15 rokov. Aby mal majiteľ pôdy dostatok času na overenie serióznosti nájomcu, prvú zmluvu by mal podpísať maximálne na päť rokov, ak nie je spokojný, vypovedať zmluvu musí majiteľ rok pred jej skončením.

„Pri výbere nájomcu je vhodné zistiť, ako je na tom nájomca, či je schopný platiť nájom, ak teda niekomu pôdu prenajmete, trvajte na tom, aby v zmluve stálo, že máte právo nahliadať do účtovníctva firmy, ktorej pôdu prenajímate, len tak zistíte či skutočne firma zarába, alebo nie. Hodiť sa vám to bude najmä pri jednaní o prípadnom vyššom nájomnom alebo v situácii, keď firma neplatí za nájom a argumentuje tým, že nemá zisk,“ radí právnička. Čo sa týka výšky nájmu, tak tá je daná ponukou a dopytom, ale aj kvalitou pôdy. Je rozdiel, či je pôda v hornatom kraji, alebo na nížinách v úrodnej oblasti. Nájomné by však nemalo byť menšie ako percento z ceny poľnohospodár­skej pôdy.

Pre vyplácanie nájmu sa nájomca rozhoduje zvyčajne vtedy, ak nemá dosť peňazí, naturáliami môže byť kŕmne obilie, domáce zvieratá či iné poľnohospodárske komodity. Preto je dobré zistiť si trhovú cenu takejto komodity a žiadať, aby množstvo tovaru, ktoré dostane ako nájomné, sa rovnalo cene nájmu za hektár.

Ceny nájmov sa líšia podľa lokality a kvality pôdy. Pohybujú sa na úrovni okolo 90 až 100 eur na hektár v najprodukčnejších oblastiach a v hodnote nad 10 eur na hektár v menej produkčných oblastiach. Podľa zákona o nájme poľnohospodárskych pozemkov je výška nájomného najmenej jedno percento z ceny určenej podľa príslušnej vyhlášky. Zákon neurčuje hornú hranicu, tá závisí od dohody prenajímateľa a nájomcu.

Poľnohospodári, ktorí si chcú prenajať pôdu od Slovenského pozemkového fondu, musia počítať s nájomným, ktorého výška je vypočítaná z bonity pôdy v jednotlivých lokalitách Slovenska. Platné sadzby nájomného pre sledovaný rok zverejňuje fond na svojej webovej stránke najneskôr do 14 dní od oficiálneho vyhlásenia medziročnej priemernej inflácie.

Výhodnejšie si môžu od začiatku tohto roka prenajať pôdu mladí farmári na základe novely zákona o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a o pozemkových spoločenstvách. Zákon určuje hornú hranicu prenajímaného pozemku pre mladého poľnohospodára a poľnohospodára spĺňajúceho podmienky malého a mikropodniku na 28 hektárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôda #prenájom