Čo robiť, ak nájomca neplatí nájom?

Vlastník zdedil poľnohospodársku pôdu, ktorú užíva poľnohospodárska firma. Majiteľ so spoločnosťou nemajú uzavretú zmluvu o prenájme tejto pôdy a ani nedostáva žiaden nájom. Ako môže situáciu riešiť?

17.08.2016 10:08
dane, odvody, účtovník, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Na tento prípad môžeme aplikovať ustanovenia § 12 ods. 4 a 5 zákona č. 504/2003 Z. z. o nájme poľnohospodárskych pozemkov, poľnohospodárskeho podniku a lesných pozemkov v platnom znení. Podľa § 12 ods. 4 cit. zákona: „Ak ide o pozemok, ktorý je užívaný bez nájomnej zmluvy, doručí jeho vlastník užívateľovi pozemku návrh na uzatvorenie nájomnej zmluvy alebo výzvu na vrátenie a prevzatie pozemku. Ak nedôjde k uzatvoreniu nájomnej zmluvy alebo ak bola doručená výzva na vrátenie a prevzatie pozemku, je užívateľ pozemku povinný pozemok vrátiť do 30 dní po zbere úrody. Ak ide o pozemok v podielovom spoluvlastníctve, postupuje sa podľa § 139 ods. 2 Občianskeho zákonníka.“

Podľa § 12 ods. 5 cit. zákona: „Ak užívateľ, ktorý pozemok užíva bez nájomnej zmluvy, preukáže, že vlastníkovi jej uzatvorenie navrhol a ten uzatvorenie nájomnej zmluvy neodmietol alebo nevyzval užívateľa pozemku na jeho vrátenie a prevzatie, predpokladá sa, že medzi nimi vznikol nájomný vzťah podľa tohto zákona; to neplatí, ak vlastník uzatvoril nájomnú zmluvu s inou osobou, ako je užívateľ pozemku."

V danej situácii je potrebné, aby ste adresovali a doručili – najlepšie doporučene poštou terajšiemu užívateľovi pozemku – návrh nájomnej zmluvy. V prípade, že nedôjde medzi majiteľom a terajším užívateľom pozemku k uzatvoreniu nájomnej zmluvy, užívateľ pozemku je povinný pozemok vrátiť do 30 dní po zbere úrody a nesmie ho ďalej užívať.

Ak užívateľ nebude rešpektovať tento stav, môže sa majiteľ obrátiť na súd. Ak sa rozhodne, že chce pozemok užívať sám, je potrebné doručiť súčasnému užívateľovi pozemku výzvu na vrátenie a prevzatie pozemku. V prípade, že majiteľ doručí užívateľovi pozemku výzvu na vrátenie a prevzatie pozemku, je užívateľ pozemku povinný pozemok vrátiť do 30 dní po zbere úrody.

Pokiaľ užívateľ pozemku dobrovoľne nevráti pozemok, môže sa majiteľ svojho práva na vydanie pozemku domáhať súdnou cestou. Ak užívateľ pozemku preukáže, že on sám navrhol uzavretie nájomnej zmluvy a majiteľ uzavretie nájomnej zmluvy neodmietol alebo užívateľa pozemku nevyzval na jeho vrátenie a prevzatie, má sa za to, že nájomný vzťah medzi majiteľom a spoločnosťou vznikol a riadi sa ustanoveniami zákona č. 504/2003 Z. z. Vlastník pozemku, a teda prenajímateľ pozemku má právo na nájomné od momentu vzniku nájomného vzťahu.

JUDr. Martina Tekeliová, KRATKY GLOBAL: LawFarm, s. r. o.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôda #prenájom