Daňová poradňa: Faktúry v cudzej mene

Odstránením bariér v podnikaní dochádza v poslednom období aj k nárastu faktúr, ktoré sú uvedené aj v inej mene, ako je euro. S tým súvisia určité pravidlá, ktorými sa podnikateľ musí riadiť nielen pri vystavovaní faktúr, ale taktiež pri ich úhrade.

12.10.2016 08:54
Česko, koruna, mena, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Vystavenie faktúry v cudzej mene

Pri vystavovaní faktúry v inej mene, ako je euro, sa v podmienkach Slovenskej republiky riadime slovenskými zákonmi. Na tieto účely využívame predovšetkým Zákon č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov (ďalej len „Zákon o účtovníctve“) a Zákon č. 222/2004 o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov (ďalej len „Zákon o DPH“).

Dôležité je mať na pamäti, že v prípade vystavovania faktúry v cudzej mene je nutné fakturovanú sumu prepočítať na eurá. Používame pri tom kurz Európskej centrálnej banky (ECB), a to zo dňa, ktorý predchádza dňu dodania tovaru alebo služby. Rovnakým spôsobom sa prepočítava aj kurz pre DPH.

Príklad

Dňa 28. 6. 2016 sme poskytli službu, ktorej odberateľ je z Českej republiky, a to v hodnote 1 000 CZK. Faktúru v tejto hodnote sme odberateľovi služby vystavili 30. 6. 2016. Ako v tomto prípade postupovať?

Budeme sa riadiť §24 ods. 2 písm. a) Zákona o účtovníctve, ktorý uvádza, že sumu za danú službu je nutné prepočítať na eurá. Keďže pri prepočítaní sumy používame kurz ECB alebo NBS z dňa predchádzajúceho dodania služby, použijeme kurz zo dňa 27. 6. 2016. Rovnakým postupom sa budeme riadiť aj pri výpočte DPH. Vyplýva to z §26 ods. 1 Zákona o DPH, podľa ktorého sa na účely vypočítania základu dane prepočíta suma dodanej služby v cudzej mene na euro referenčným kurzom z dňa predchádzajúceho vzniku daňovej povinnosti, taktiež kurzom ECB alebo NBS. Keďže deň vzniku daňovej povinnosti je totožný s dňom dodania služby, opäť použijeme kurz ECB alebo NBS zo dňa 27. 6. 2016.

Ako postupovať pri úhrade faktúry

V prípade, že uhrádzame faktúru uvedenú v inej mene ako euro, je postup rozdielny. Ak odvádzame fakturovanú sumu (napr. 1 000 CZK) na účet vedený v CZK, dodávateľovi služby príde na účet spomínaných 1 000 CZK. V podmienkach slovenského účtovníctva (firmy, ktoré vedú účtovníctvo), však musíme inkaso za službu prepočítať na eurá, a to konkrétne kurzom ECB zo dňa predchádzajúceho úhrade fakturovanej sumy.

Zdroj: Profit365.sk

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #profit365.sk