Daňová poradňa: Účtovanie darčekových poukážok

Darčekové poukážky sú krátkodobým finančným majetkom a je potrebné ich zúčtovanie. Jedinou výnimkou sú reklamné darčekové poukážky.

25.10.2016 14:06
darčeková poukážka, darček, Vianoce Foto:
Ilustračné foto.
debata

Rozdelenie poukážok

Darčekové poukážky sú podľa opatrenia MF SR č. 23054/2002–92 formou krátkodobého finančného majetku, ktorého predpokladaná držba alebo dohodnutá doba splatnosti je maximálne jeden rok od uskutočnenia účtovného prípadu. Krátkodobý finančný majetok sa oceňuje podľa zákona č. 431/2002 Z.z o účtovníctve.

Darčekové poukážky zároveň spravuje zákon č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty, ktorý ich rozdeľuje na:

  • jednoúčelové poukážky
  • viacúčelové poukážky

Účtovanie jednoúčelových poukážok

Pre jednoúčelové poukážky je charakteristický jednoznačný účel a daň z pridanej hodnoty – sú viazané na konkrétnu stanovenú službu (napr. v prípade kozmetického salóna poukážka na strih vlasov podľa vlastného výberu), alebo na dodanie konkrétneho tovaru (napr. zľavnený nákup kondicionéru značky XY). Spoločnosti s ručením obmedzeným (ďalej len spoločnosť) v takomto prípade vzniká daňová povinnosť pred vykonaním služby alebo dodaním tovaru podľa § 19 ods. 4 zákona o DPH dňom prijatia platby za poukážku.

Účtovanie viacúčelových poukážok

Tieto darčekové poukážky nie sú viazané na konkrétnu službu alebo tovar (napr. poukážka na nákup ľubovoľného tovaru v hodnote 20 eur). Zákazník, ktorý poukážku zakúpi alebo obdrží, ju môže využiť na zaplatenie služby alebo tovaru v určených kamenných predajniach či elektronických obchodoch (pokiaľ je súčasťou poukážky napr. číselný kód). Týmto typom poukážky sú nahrádzané peniaze a tým pádom vydavateľovi poukážky ani ďalším osobám v reťazci nevzniká povinnosť platiť daň z pridanej hodnoty. Povinnosť k DPH vzniká dodávateľovi tovaru a poskytovateľovi služieb, za ktoré zákazník poukážkou platí, okamihom dodania služby alebo tovaru podľa § 19 ods. 1 alebo 2. zákona o DPH.

Zamestnanci zaplatia daň aj odvody

Darčekové poukážky bývajú často poskytované zamestnancom v rámci personálnej politiky podniku ako nástroj motivačnej politiky. Poskytovanie takýchto poukážok zamestnancom podlieha dani z príjmov zo závislej činnosti a odvodom do Sociálnej poisťovne a zdravotnej poisťovne.

Ak je darčeková poukážka evidovaná v rámci reklamných predmetov, podľa zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov, daňovými výdavkami nie sú výdavky určené na reprezentáciu spoločnosti, okrem výdavkov na reklamné predmety v hodnote neprevyšujúcej 17 eur za jeden predmet.

Zdroj: Profit365.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #profit365.sk