Zamestnanci dostanú vyššie dávky, vzrastie aj minimálna mzda

Nový rok prináša každoročne množstvo zmien v daniach, odvodoch a dávkach, ktoré sa týkajú aj zamestnancov. Na budúci rok si vďaka zvýšeniu stropu pri výpočte nemocenských dávkach polepšia lepšie zarábajúci. Mamičky by zase mali získať nárok na vyššie materské.

03.11.2016 09:55
zamestnanec, práca, čašník, reštaurácia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Kto pracuje za minimálnu mzdu, bude od januára namiesto súčasných 405 eur zarábať v hrubom 435 eur. Čistá mzda takéhoto zamestnanca by mala vzrásť z tohtoročných 355 eur na 374 eur. Zvýši sa aj hodinová minimálna mzda z tohtoročných 2,325 eura na 2,50 eura. Minimálnu mzdu musia dostať nielen ľudia pracujúci na zmluvu, ale aj dohodári.

Vyššia minimálna mzda sa nedotkne len zamestnancov s najnižším príjmom, ale aj tých, ktorí zarábajú viac, ale vykonávajú nočnú prácu alebo majú pracovnú pohotovosť. Zákonník práce totiž za nočnú prácu zamestnancom priznáva mzdové zvýhodnenie vo výške najmenej 20 percent hodinovej mzdy. Ak teda zamestnanec bude na budúci rok vykonávať prácu v čase od 22. do 6. hodiny, bude mu musieť zamestnávateľ k jeho štandardnej hodinovej mzde priplatiť aspoň 0,50 eura. Ak má zamestnanec pracovnú pohotovosť, pričom sa nezdržiava na pracovisku, musí dostať za každú hodinu neaktívnej časti pracovnej pohotovosti aspoň 20 percent z minimálnej mzdy, teda 0,50 eura. V prípade, že má pohotovosť a musí sa zdržiavať na pracovisku, má nárok za každú hodinu na celú minimálnu mzdu vo výške 2,50 eura. Ak musí zamestnanec počas pracovnej pohotovosti aj pracovať, ide už o prácu nadčas.

Zamestnanci s vyšším príjmom by mali od januára pocítiť nárast dávok z nemocenského poistenia. Zvyšuje sa totiž maximálny strop, z ktorého sa dávky počítajú. V tomto roku sa nemocenské, ošetrovné či materské počítajú najviac z 1,5-násobku priemernej mzdy, teda zo sumy 1 287 eur. To znamená, že každému, kto zarába viac, sa dávky vypočítajú zo sumy 1 287 eur. Na budúci rok sa hranica posunie na dvojnásobok priemernej mzdy. Maximálne dávky sa tak budú počítať až zo sumy 1 766 eur.

Vďaka zvýšeniu tejto hranice maximálna nemocenská dávka za 30 dní vzrastie z tohtoročných 660,03 eura na 905,67 eura. Maximálne ošetrovné za desať dní bude v budúcom roku 319,10 eura, kým v tomto roku je na úrovni 232,70 eura.

Vzrásť by mala aj materská dávka, a to hneď dvakrát. Od januára sa materské zvýši ľuďom s príjmom vyšším ako 1 287 eur rovnako ako pri ostatných dávkach z nemocenského poistenia. Navyše od mája by sa malo zvyšovať materské pre všetkých. „Pretože ekonomika a rozpočet to dovoľujú, materskú ideme zvýšiť o päť percent na 75 percent základu, čo vlastne bude predstavovať takmer 100 percent čistého príjmu v predchádzajúcom zamestnaní matky,“ povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

Ak v tomto roku nastúpila na materskú žena, ktorá predtým v hrubom zarábala 900 eur, dostane materské vo výške 621,30 eura v mesiaci, ktorý má 30 dní. Ak by nastúpila na materskú až v máji budúceho roku, mala by dostať až 665,70 eura.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #dávky #odvody #zamestnanci