Darovacia zmluva nechráni vždy pred spormi o majetok

Darovanie majetku, najmä nehnuteľností, je jedným zo spôsobov, ako usporiadať a rozdeliť svoj majetok. Či to tak naozaj bude, závisí od ochoty príbuzných dohodnúť sa a nespochybňovať platnosť darovacej zmluvy.

24.11.2016 09:55
závet, dedičstvo, zmluva, podpis Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Spory o majetok vznikajú v rodinách najmä v prípadoch, ak ide o majetok vo vyššej hodnote a niekto sa cíti v prípade darovania alebo dedičského konania znevýhodnený. „Darovanie ako právny úkon je vhodný pri ľuďoch, ktorí chcú svoj majetok ešte za života previesť na deti, príbuzných alebo iné osoby. V mnohých prípadoch pri ochote zúčastnených dohodnúť sa, môže darovanie predísť sporom o dedičstvo,“ hovorí právnička Alena Kováčová.

Darovacia zmluva musí spĺňať náležitosti stanovené Občianskym zákonníkom a ani to nie je vždy zárukou, že dedičia ju po smrti alebo ešte aj počas života darcu nenapadnú. „Darovaciu zmluvu je možné napadnúť na príslušnom súde žalobou, je však potrebné, aby navrhovatelia, ak budú chcieť byť v predmetnom konaní úspešní, uniesli dôkazné bremeno a preukázali, že predmetná darovacia zmluva nespĺňa náležitosti ustanovené zákonom na právne úkony, alebo že darca v čase, keď bola darovacia zmluva podpísaná, konal v duševnej poruche,“ dodáva notár Peter Šulai.

Pri darovaní treba myslieť aj na to, že zákon vylučuje darovanie pre prípad smrti, pretože by išlo vlastne o osobitný právny dôvod prechodu vlastníctva smrťou a Občiansky zákonník pripúšťa ako takýto dôvod len dedenie. Darovanie teda môže nastať len medzi žijúcimi osobami, neplatná je darovacia zmluva, na základe ktorej má začať užívať dar obdarovaný až po darcovej smrti.

Darovanie sa využíva najčastejšie pri prevode vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam a majetku vyššej hodnoty. Podstatou darovacej zmluvy je bezplatný prevod vlastníctva medzi darcom a obdarovaným a odovzdanie a prevzatie daru. Najdôležitejšou náležitosťou darovacej zmluvy je bezplatnosť, teda darca nemá právo žiadať za dar žiadnu protihodnotu. „Darca nesmie žiadať za dar nijakú protislužbu, výkon alebo činnosť,“ upozorňuje právnička.

Darovacia zmluva by mala obsahovať aj podmienky, na základe ktorých sa môže majiteľ domáhať vrátenia daru. Občiansky zákonník stanovuje presné podmienky, na základe ktorých sa možno domáhať vrátenia daru a znamená to, že majiteľ nemôže darovanú nehnuteľnosť len tak svojvoľne pýtať späť. Súd rozhodne v prospech bývalého majiteľa žiadajúceho o navrátenie daru, len ak sa k nemu obdarovaný správal tak, že svojím správaním hrubo porušoval dobré mravy alebo sa tak správal k členom darcovej rodiny. „Za hrubé porušenie mravov sa považuje napríklad fyzické napadnutie darcu obdarovaným, neposkytnutie pomoci v starobe, chorobe, to isté platí aj voči členom darcovej rodiny,“ upozorňuje právnička.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #darovanie