Pracujúci penzisti môžu začiatkom roka požiadať o vrátenie daní

Pracujete popri dôchodku? Štát vám môže vrátiť všetky dane, ktoré vám zamestnávateľ strhol z platu. Podmienkou je, že váš celoročný príjem neprekročil stanovenú hranicu a podáte daňové priznanie.

19.12.2016 09:32
pracujúci, dôchodca, dôchodok, peniaze, počítač Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Poberateľ dôchodku daň neplatí, ak celkové zdaniteľné príjmy tohto daňovníka za zdaňovacie obdobie 2016 nepresiahnu 50 % nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, t.,j. sumu 1 901,67 eura. To neplatí pre poberateľa takéhoto dôchodku, ktorý si uplatňuje daňový bonus, alebo ak požiadal zamestnávateľa o ročné zúčtovanie. Ak jeho príjem presiahne uvedenú hranicu, v takomto prípade platí daň z celého príjmu,“ povedala hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. Posudzuje sa pritom celkový hrubý príjem ešte pred odpočítaním odvodov.

Aby penzista mohol požiadať o vrátenie daní, musí sám podať daňové priznanie. Ľudia, ktorí mali len príjem zo zamestnania alebo z dohody, podávajú daňové priznanie typu A. „Povinnou prílohou priznania je zamestnávateľom vystavené tlačivo Potvrdenie o zdaniteľných príjmoch zo závislej činnosti za rok 2016. Súčasne je potrebné vyplniť žiadosť o vrátenie vyčísleného preplatku na daň, ktorá je súčasťou daňového priznania,“ vraví Macíková.

Pracujúci penzisti väčšinou nemajú nárok na žiadne nezdaniteľné minimum, keďže sa im nezdaniteľná suma znižuje o vyplatený dôchodok. To znamená, že ak zarobia čo i len o jeden cent viac ako 1 901,67 eura, musia zaplatiť daň z celého príjmu. Aspoň na časť nezdaniteľného minima majú nárok len tí penzisti, ktorých celoročný dôchodok je nižší ako nezdaniteľná časť základu dane 3 803,33 eura. Ich mesačný dôchodok by tak nemal prekročiť 316,90 eura. Napríklad ak by niekto poberal dôchodok vo výške 280 eur, jeho celoročný dôchodok by dosiahol 3 360 eur a z príjmu by si tak mohol odpočítať nezdaniteľnú sumu 443,33 eura.

Oslobodenie od daní môžu využiť aj tí penzisti, ktorí prenajímajú byt či dom. Pri príjmoch z prenájmu si najprv odpočítajú nezdaniteľnú sumu 500 eur a ak im potom zostane príjem nižší ako 1 901,67 eura, nemusia z tohto zárobku vôbec platiť daň. Ak byt prenajímajú manželia, môžu si tento príjem rozdeliť a každý z nich si tak odráta nezdaniteľnú sumu 500 eur a v prípade, že ani jednému nezostane po odpočítaní tejto sumy viac ako 1 901,67 eura, nemusia platiť daň. To znamená, že manželia môžu v hrubom za rok na prenájme zarobiť až 4 803,34 eura a nemusia tento zárobok vôbec zdaniť.

Formuláre daňových priznaní, ktoré je možné vytlačiť, by mali byť k dispozícii na internetovej stránke Finančnej správy už v priebehu budúceho týždňa. Papierové formuláre si bude možné na daňových úradoch vyzdvihnúť neskôr. Elektronické formuláre, ktoré možno sú určené na vyplnenie priamo v počítači, pribudnú na stránke Finančnej správy až v druhej polovici januára, pretože do 15. januára Notárska komora musí zverejniť prijímateľov dvoch percent z daní a zoznam týchto prijímateľov býva už priamo zakomponovaný v elektronických daňových priznaniach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #pracujúci dôchodcovia