Čo musíte oznámiť Sociálnej poisťovni, aby ste sa nestali dlžníkmi?

Nedostali ste peniaze za péenku? Prestal vám „chodiť“ dôchodok alebo materská dávka? Môže sa tak stať z jednoduchého dôvodu. Zabudli ste na povinnosť ohlásiť zmenu Sociálnej poisťovni.

16.05.2017 09:19
dôchodok, peniaze, eurá, euro Foto:
Ilustračné foto.
debata

Takisto sa môže stať, že budete musieť vrátiť stovky eur, ktoré vám boli vyplácané napríklad ako sirotský dôchodok. Alebo nebudete mať započítané obdobie dôchodkového či nemocenského poistenia. A môže sa stať ešte niečo horšie – exekútor zablokuje váš účet s tým, že dlhujete tisícky eur. Čo to pre vás znamená? Budú vám chýbať peniaze na zaplatenie účtov. Pritom stačilo tak málo: splniť si oznamovaciu povinnosť.

Čo všetko a v akej životnej situácii jej musíte oznamovať? Zmenu adresy bydliska, ukončenie štúdia, začiatok práce, lístok na peniaze alebo pozastavenie živnosti. Oznamovacie povinnosti možno rozdeliť podľa toho, v akej životnej situácii sa nachádzate: pri platení poistného, pri poberaní dôchodku, pri poberaní dávok – nemocenské dávky, úrazové dávky, dávka v nezamestnanosti a pod., pri péenke a invalidite.

Na jednu zásadnú povinnosť zabudol aj pán František pri rušení živnosti. „Zrušil síce živnostenské oprávnenie, ale povinné poistenie samostatne zárobkovo činnej osoby mu nezaniklo, pretože okrem živnostenského listu má ešte ďalšie oprávnenie: oprávnenie na vykonávanie činnosti samostatne hospodáriaci roľník. To nezrušil, pričom ani túto činnosť už nevykonáva. Aby mu zanikla povinnosť platiť poistné, je potrebné, aby požiadal príslušný obecný úrad o zrušenie oprávnenia,“ vysvetlila postup Andrea Zahoranová, riaditeľka odboru výberu poistného Sociálnej poisťovne.

Pozor si musia dať aj mamičky, ktoré ukončia poberanie materskej dávky. „Pani Silvia poberala dávku materské 34 týždňov. Po následnom prechode na rodičovský príspevok nepodala v Sociálnej poisťovni prihlášku na dôchodkové poistenie z dôvodu starostlivosti o dieťa. Keď zistila, že jej neplynie dôchodkové poistenie, prihlášku podala. Takto jej však vzniklo chýbajúce obdobie dôchodkového poistenia viac ako sedem mesiacov. Obrátila sa preto na Sociálnu poisťovňu so žiadosťou o spätné prihlásenie na dôchodkové poistenie. To však zákon neumožňuje,“ konštatovala Zahoranová. Ako dodala, k nepriaznivej situácii pre ňu došlo práve preto, že po skončení poskytovania dávky materské nepodala prihlášku na dôchodkové poistenie z dôvodu starostlivosti o dieťa do veku šesť rokov.

Mnohých chýb sa však dopúšťajú aj penzisti či poberatelia nemocenských dávok. „Pán Karol je zamestnanec a ochorel. Péenka mu trvala až do ďalšieho mesiaca, preto mu lekár ku koncu kalendárneho mesiaca vystavil Preukaz o trvaní dočasnej pracovnej neschopnosti, tzv. lístok na peniaze. Pán Karol odovzdal lístok na peniaze zamestnávateľovi. Peniaze však neprišli, preto sa informoval v Sociálnej poisťovni na dôvod a na to, či postupoval správne, keď odovzdal lístok na peniaze zamestnávateľovi. Dozvedel sa však, že postupoval nesprávne,“ približuje možné problémy Danica Bognárová, riaditeľka odboru nemocenského, úrazového poistenia, poistenia v nezamestnanosti a garančného poistenia. „K zastaveniu PN prišlo práve preto, že neodovzdal lístok na peniaze priamo do príslušnej pobočky Sociálnej poisťovne,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dávky #dlžník