Paušálne výdavky lákajú viac živnostníkov

Desaťtisíce živnostníkov zaplatia nižšie dane i odvody. Môžu za to vyššie paušálne výdavky, ktoré si budú môcť podnikatelia odpočítať z tohtoročných príjmov. Využívať paušálne výdavky sa tak vyplatí aj mnohým živnostníkom, ktorí si doteraz odpočítavali skutočné náklady.

23.05.2017 10:55
živnostník, podnikateľ, inštalatér, opravár Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Ešte pri podávaní daňových priznaní za rok 2016 si živnostníci mohli odpočítať paušálne výdavky vo výške 40 percent z príjmov, maximálne si však týmto spôsobom mohli odpočítať 5 040 eur. Predovšetkým tento horný limit bol pre mnohých podnikateľov výrazne obmedzujúci, pretože ich skutočné výdavky boli vyššie. Od tohto roku sa paušálne výdavky zvýšili na 60 percent z príjmov s horným limitom 20-tisíc eur. Táto suma by mala postačovať výrazne vyššiemu počtu živnostníkov ako doteraz, ktorí nebudú musieť dokladovať svoje výdavky, ale budú môcť prejsť na paušál.

Využívanie paušálnych výdavkov znamená pre živnostníkov aj výrazne nižšiu administratívnu záťaž. „Vďaka paušálnym výdavkom máte nenáročné účtovníctvo, ktoré vás nemusí stáť nič, pretože ho zvládne aj každý začínajúci podnikateľ. Budete si viesť len evidenciu príjmov, pohľadávok, záväzkov, zásob a majetku. Tieto evidencie sú potrebné pre poznanie ekonomiky, nielen z dôvodu podania daňového priznania,“ vysvetľuje Iveta Jobová, členka Slovenskej komory daňových poradcov.

Ľudia, ktorí už aj doteraz využívali paušálne výdavky, môžu po ich zvýšení výrazne ušetriť. Vyššie výdavky znamenajú nižší zisk, čo sa následne premietne do nižšej dane i odvodov. Napríklad živnostník, ktorý má hrubý príjem 15-tisíc eur, ušetrí za rok na daniach a odvodoch 1 231 eur. A podnikateľ s hrubým príjmom 30-tisíc eur zaplatí za rok na daniach a odvodoch o 5 739 eur menej ako doteraz.

Keďže mnohí živnostníci môžu po zvýšení paušálnych výdavkov začať platiť nižšie odvody, odrazí sa to aj na výške dávok, na ktoré majú nárok. Ak sa im zníži vymeriavací základ, bude to mať vplyv aj na ich budúci dôchodok, keďže v dôchodkovom poistení platí, že čím sú vyššie odvody, tým je vyšší aj budúci dôchodok.

Vyššie paušálne výdavky môžu motivovať aj mnohých zamestnancov, aby pre svoju firmu začali pracovať na živnosť. Aj keď to Zákonník práce obmedzuje, mnohí ľudia to obchádzajú a namiesto toho, aby mali uzatvorenú pracovnú zmluvu, pracujú ako živnostníci. Keďže zamestnanci si nemôžu z príjmu odpočítať žiadne výdavky, je možné po prechode na živnosť ušetriť aj stovky eur mesačne. Napríklad ak zamestnanec s hrubým platom tisíc eur začne pracovať na živnosť a zamestnávateľ mu bude na účet posielať celkovú cenu práce, zostane mu v čistom po zaplatení daní a odvodov 1 140 eur. Je to o 379 eur viac, ako je jeho súčasná čistá mzda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SZČO #paušálne výdavky