Dávky od štátu: Niektoré vzrástli od júla, iné porastú v januári

Dôchodky, pomoc v núdzi, príspevky pre rodiny s deťmi a iné dávky, na ktoré má nárok každý, kto platí alebo v minulosti platil odvody. Mnohé sú však také, ktoré zo svojho rozpočtu vypláca štát. Vyplácajú ich úrady práce, ale aj Sociálna poisťovňa. Mnohí z nás síce tieto dve inštitúcie nerozlišujú, musia ich však navštíviť pri vybavovaní dávok či príspevkov.

28.07.2017 09:54
rodina, dávky, deti Foto:
Ilustračné foto.
debata

Za odvody, ktoré zamestnávateľ každý mesiac strháva z platu zamestnancom alebo si ich platia živnostníci sami, Sociálna poisťovňa vypláca viacero dávok. Ich výška a nárok na ne sa odvíja od toho, či a aké vysoké odvody ste platili a či ste splnili podmienky na ich vyplácanie. Najčastejšou dávkou sú dôchodky. Tie dostáva viac ako 1,3 milióna ľudí. „Po dôchodkových dávkach sú to potom nemocenské dávky," konštatoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. „Poskytovanie dávok je podmienené splnením podmienok zákona o sociálnom poistení, ku ktorým patrí predovšetkým existencia sociálneho poistenia, prípadne plynutie ochrannej lehoty a trvanie poistenia v dĺžke stanovenej zákonom. Dôležitá je, samozrejme, aj úhrada poistného včas a v správnej výške," vysvetlil. Po splnení všetkých zákonom stanovených podmienok, pričom každý druh dávok ich má iné, môže poistencovi vzniknúť nárok na dôchodkové, nemocenské dávky, dávky poistenia v nezamestnanosti, garančného a úrazového poistenia.

Každý, kto chce dostávať z úradu práce rodičovský príspevok či prídavok na dieťa, musí písomne o tieto dávky požiadať. „Nárok na dávky a príspevky si uplatňuje jeden z rodičov písomnou žiadosťou," povedala Jana Lukáčová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. „Príspevok pri narodení dieťaťa a príplatok k nemu, prídavok na dieťa a rodičovský príspevok si môže rodič uplatniť najskôr od narodenia dieťaťa, ak spĺňa všetky podmienky nároku. Pri opakovaných dávkach, ako je prídavok na dieťa, rodičovský príspevok je možné spätne doplatiť 6 mesiacov," upozornila. Pri jednorazových dávkach nárok zaniká uplynutím šiestich mesiacov od narodenia dieťaťa. Každá dávka alebo príspevok je účelovo viazaná a má rozdielne podmienky nároku.

Žiadosť si musí podať aj ťažko zdravotne postihnutý občan v prípade, že chce dostávať príspevky na kompenzáciu svojho hendikepu alebo príspevky na podporu zamestnávania. Od júla sa zvýšili opakované príspevky na kompenzáciu, pretože vzrástlo životné minimum, od výšky ktorého sa niektoré dávky vyplácajú. Od budúceho roku tak porastie aj rodičovský príspevok a prídavky na deti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #dávky